'Overheid gaat ingrijpen bij bitcoin'

'Overheid gaat ingrijpen bij bitcoin'

08-12-2017 19:50 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Bitcoin zal worden gereguleerd door overheden. En als dat gebeurt, dan zal bitcoin instorten.

Dat voorspelt Philipp Hildebrand, vice-bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder BlackRock. Het idee achter bitcoin is juist een transparante munt zonder bemoeienis van overheden en banken. Maar, in een interview met Bloomberg zegt Hildebrand dat terwijl innovaties rondom om geld vaak uit de private sector komen, overheden zich er uiteindelijk altijd in zullen mengen.

Volgens Hildebrand laat de geschiedenis van geld en bankieren zien dat de filosofie achter bitcoin geen stand kan houden. Hij haalt Harvard-econoom en voormalig hoofdeconoom van het IMF Kenneth Rogoff aan die voorspelt dat overheden altijd ingrijpen, en zeker in dit geval. En als de overheid dan ingrijpt, dan zal dat niet goed zijn voor bitcoin. "Als dat gebeurt, dan zal dat het moment zijn dat deze dwaasheid zal afbrokkelen", zegt Hildebrand.

'Overheden gaan niet toekijken'

In opinieartikel in The Guardian schreef Rogoff onlangs dat overheden echt niet zullen toekijken hoe er betaald gaat worden met een munt waar geen toezicht op is, waar criminele activiteiten mee gefinancierd worden en waar belasting op innen lastig is. Deze econoom denkt dat de technologie achter bitcoin 'wel zal gedijen' maar dat de prijs zal instorten.

Lees ook:

Overheid verdient flink aan in beslag genomen bitcoins

Volg ook het Bright YouTube-kanaal