Pas op: dit filmpje laat iPhones en iPads vastlopen

Pas op: dit filmpje laat iPhones en iPads vastlopen

22-11-2016 12:25 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Een video van vijf seconden laat elke iPhone en iPad spontaan vastlopen.

Een corrupt filmpje van vijf seconden laat vrijwel alle iOS-apparaten waarop het wordt geopend totaal vastlopen. YouTube-kanaal EverythingApplePro toont dat het zo’n vijftien tot dertig seconden duurt voordat een iPhone of iPad na het openen van het filmpje totaal onbruikbaar wordt. Pas als de gebruiker een harde reset uitvoert, is het iOS-apparaat weer te gebruiken.

De bug zit niet alleen in nieuwe versies van iOS: alle versies vanaf in ieder geval iOS 5 tot de meest recente versie van iOS 10 zijn vatbaar voor vastlopers door het filmpje. Het lijkt er niet op dat het filmpje schadelijk is. Hoe de bug werkt, is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat de video erg veel bufferruimte gebruikt waardoor apparaten vastlopen.

Apple had eerder dit jaar last van een vergelijkbare bug. Toen liet een malafide link iOS-apparaten vastlopen. Die bug werd door Apple vrij snel gerepareerd, verwacht wordt dat dat ook nu het geval zal zijn. Wie het filmpje voor die tijd toch per ongeluk opent: iOS-apparaten reset je door de thuis- en power-knop tegelijkertijd in te drukken. iPhone 7-gebruikers drukken de onderste volumeknop en de power-knop in om te resetten.

Hierboven is een afbeelding te zien van het beginframe van de video. Wie geen vastlopers wil, moet het filmpje niet openen. Voor de liefhebber is het filmpje hier te downloaden, gebruik uiteraard op eigen risico.