Plasterk ondanks kritiek tevreden met beveiliging overheidssites
Nieuws

Plasterk ondanks kritiek tevreden met beveiliging overheidssites

maandag 09 januari 2017 15:23

Veel overheidswebsites gebruiken geen beveiligde verbindingen, maar minister Plasterk is toch tevreden met de beveiliging van de sites.

Dat blijkt uit de antwoorden die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken geeft op de schriftelijke vragen van PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en John Kerstens. De twee Kamerleden stelden de vragen na onderzoek van de Open State Foundation, een non-profitorganisatie die 'transparantie in de politiek wil vergroten'. 

Een beveiligde verbinding herken je in de browser aan een groen slotje. Deze https-verbinding zorgt ervoor dat kwaadwillenden niet kunnen zien welke websitepagina's je bezoekt en welke informatie je verstuurt, zoals je burgerservicenummer of woonadres.

In totaal werden er 1816 websites door de Open State Foundation onderzocht. Volgens Plasterk mist het onderzoek (hier worden de resultaten bijgehouden) de nodige nuance omdat veel overheidswebsites enkel informatie vertrekken en niet om persoonlijke gegevens vragen. 

UWV binnenkort over op https

Plasterk noemt als voorbeeld de website van het UWV, die in het onderzoek voorkwam op de lijst met websites zonder beveiligde verbinding. Deze website gebruikt alleen een beveiligde https-verbinding als er sprake is van uitwisselen van persoonsgegevens, maar dat wordt in het onderzoek niet gemeld.

In het tweede kwartaal van dit jaar wordt de gehele website van het UWV omgezet naar https, zo laat Plasterk weten. Bij veel overheidswebsites word je doorgestuurd naar DigiD, een platform dat wel beveiligd is met een https-verbinding.

Onder andere de Open State Foundation en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vinden dat de overheid bij alle websites https-verbindingen moeten gebruiken om de privacy van burgers te beschermen. "Vooropgesteld is het beveiligen van overheidswebsites natuurlijk van belang, maar op basis van het aangehaalde onderzoek kan ik niet concluderen dat de overheidswebsites in het algemeen niet voldoen", schrijft Plasterk is een reactie op Kamervragen van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch over hetzelfde onderzoek.

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Nieuwsbrief