Playstation VR kost 399 euro, verschijnt in oktober

Playstation VR kost 399 euro, verschijnt in oktober

15-03-2016 21:30 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Sony's VR-bril Playstation VR wordt veel goedkoper dan de twee grote concurrenten.

Sony heeft tijdens een presentatie in San Francisco de prijs en beschikbaarheid van zijn VR-bril onthuld. De prijs van 399 euro is flink goedkoper dan de Oculus Rift (ruim 700 euro in Nederland) en de HTC Vive (899 euro in ons land). Bij beide VR-headsets heb je een krachtige pc nodig van ruim duizend euro, terwijl Sony's Playstation VR met de goedkopere Playstation 4 werkt (350 euro). Maar met de benodigde Move-controllers en de Playstation Camera kom je op 550 euro.

De Playstation VR heeft een 5,7 inch oled-paneel en biedt een blikveld van 100 graden breed. Dat is iets minder breed dan de 110 graden bij de Oculus Rift en HTC Vive. De schermresolutie van de Playstation VR ligt ook iets lager. Wel is er volgens Sony een hogere verversingssnelheid van de beelden mogelijk (120 Hz). Een Playstation Camera kan dankzij negen ledjes op de headset de positie van de speler bepalen. De VR-bril werkt met de DualShock-controller of de Move-controller.

Volgens Sony zullen er voor het eind van het jaar 50 VR-games voor de bril beschikbaar zijn. Er werken momenteel 230 game-ontwikkelaars aan content voor de PlayStation VR. Een speciale titel is een VR-versie van Star Wars Battlefront die in samenwerking met LucasArts en Electronic Arts exclusief voor PlayStation beschikbaar komt. 

Trouwe achterban

De vraag is of Sony niet te laat komt met zijn VR-bril, flink wat maanden na HTC Vive en Oculus Rift. Maar met al 36 miljoen verkochte PS4-spelcomputers heeft Sony een enorme en trouwe achterban. Veel van die gamers hebben wellicht nog (oude) Move-controllers in de kast liggen. En je weet als consument dat je meteen klaar bent.

Oculus- en Vive-gebruikers moeten over een 'monster' van een pc beschikken. Veel van hen zullen eerst moeten upgraden om überhaupt de games goed te kunnen spelen. PlayStation heeft op dit moment dus de beste kaarten om high-end VR-games naar de massa te brengen.