Poetin: het land met de beste AI claimt wereldheerschappij

Poetin: het land met de beste AI claimt wereldheerschappij

04-09-2017 11:42 Laatste update: 26-04-2018 18:12

De Russische president Poetin zegt dat kunstmatige intelligentie enorme mogelijkheden biedt, maar dat het ook 'dreigingen brengt die zich lastig laten voorspellen'.

Poetin sprak studenten toe aan het begin van het nieuwe schooljaar. De president van Rusland vertelde dat kunstmatige intelligentie zeer belangrijk wordt in de toekomst. "Niet alleen in Rusland, maar voor de gehele mensheid", zei hij volgens RT. "Het biedt grote kansen, maar er komt ook veel dreiging vanaf. Het land met de beste kunstmatige intelligentie zal over de wereld heersen."

De Russische president zou niet graag zien dat iemand 'een monopolie' pakt op de technologie. "Als we de leiders worden op dit gebied, zullen we onze kennis delen met de hele wereld", zei hij. "Net als we doen met onze kennis over nucleaire technologie."

Petitie van Elon Musk

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat snel en er wordt regelmatig gewaarschuwd voor de potentiële gevaren van zelfdenkende computers. Recent stuurden ruim honderd techleiders, waaronder Elon Musk, een petitie naar de Verenigde Naties om te vragen om nieuwe regels op dit gebied. Zo moeten er richtlijnen komen voor hoe wapens met AI ontwikkeld worden.

Musk reageerde op Twitter al op de uitspraken van Poetin. "Nu begint het...", schrijft hij. Daarna deed Musk er een schepje bovenop: "Landen als China en Rusland bezitten straks hele sterke computerwetenschappen. De strijd om AI-superioriteit op landelijk niveau is waarschijnlijk de aanleiding van de Derde Wereldoorlog, als je het mij vraagt."