Politie krijgt vaker toegang tot particuliere camera's

Politie krijgt vaker toegang tot particuliere camera's

04-09-2017 09:10 Laatste update: 26-04-2018 18:12

De politie krijgt vaker toegang tot beelden van beveiligingscamera's van bedrijven en particulieren. In een database staan al 160.000 plekken waar de camera's hangen.

Dat schrijft Trouw. Volgens de krant stonden er vorig jaar oktober nog 100.000 camera's vermeld. Per dag komen er 60 aanmeldingen bij, met gemiddeld drie camera's per aanmelding.

Particulieren en bedrijven hebben de camera's vaak opgehangen om spullen te beschermen of het huis in de gaten te houden, maar die bewakingscamera's filmen vaak ook een deel van de openbare weg.

Vorderen duurt lang

Voorheen moest de politie die beelden nog vorderen. Dat kostte veel tijd en duurde soms zo lang, dat de beelden al gewist waren. Nu melden particulieren en bedrijven zich zelf bij de politie om toegang tot de beelden aan te bieden.

De politie kan niet meekijken met de camera's, maar als er een misdrijf gepleegd wordt, is wel duidelijk wie mogelijk beelden heeft. Volgens Trouw kan het aantal camera's in de database snel oplopen, omdat brancheorganisaties afspreken om camera's collectief te melden bij de politie.