Politie op bezoek bij kopers van drugs op darkweb

Politie op bezoek bij kopers van drugs op darkweb

15-02-2018 15:25 Laatste update: 26-04-2018 13:33

De politie heeft 37 mensen die via het darkweb drugs hebben besteld een bezoekje gebracht.

Het doel van de zogeheten 'knock-and-talk'-actie is om drugskopers ervan bewust te laten worden dat zij niet zo anoniem op het darkweb zijn als ze mogelijk dachten. Het gaat om mensen die via darkweb-markplaats Hansa Market drugs hebben gekocht. Vorig jaar zomer nam de politie deze website voor een maand over, waardoor ze zowel verkopers als kopers konden opsporen.

Arrestatie om 150 xtc-pillen

De 37 kopers hadden onder andere cocaïne, LSD, hasj, wiet en xtc besteld. De politie ging met hen in gesprek over de strafbaarheid van hun daden. De actie is een eerste aanzet om Nederlandse kopers van drugs op het darkweb te vervolgen. Ook is er een 25-jarige man uit Wilp aangehouden omdat hij 150 xtc-pillen had besteld via het darkweb. Kopers die meer dan een gebruikershoeveelheid hebben besteld, krijgen van het Openbaar Ministerie een strafzaak aan hun broek.

Vorig jaar zomer pakte de politie nog drie 17-jarige jongens op, die worden verdacht van de verkoop van drugs op Hansa Market. In de maand dat de marktplaats in handen was van de politie werden er 50.000 bestellingen gedaan. 

Darkweb geen vrijplaats

Nanina van Zanden, projectleider van het darkwebteam van de politie: “Het mag duidelijk zijn dat het darkweb geen criminele vrijplaats kan zijn waar ieder toezicht van de overheid ontbreekt." 

"Deze knock-and-talk-actie laat zien dat niemand ervan uit kan gaan anoniem te blijven op het darkweb. We willen mensen oproepen die drugs hebben gekocht via het darkweb en een bezoek van de politie niet willen afwachten, zich te melden bij ons." Deze operatie is volgens Van Zanden de start van meerdere acties die de politie dit jaar op het darkweb zal gaan uitvoeren.

Zo werden de twee grootste darkweb-markten opgerold