Politie wil telefoondieven op Koningsdag pakken met zoek-apps

Politie wil telefoondieven op Koningsdag pakken met zoek-apps

26-04-2017 10:12 Laatste update: 26-04-2018 21:49

De politie adviseert mensen die Koningsnacht en Koningsdag in Amsterdam vieren om een Find My Phone-app te installeren.

Koningsnacht en Koningsdag zijn druk en vooral Amsterdam is dan overladen met mensen. Gezellig, maar het maakt de viering in de hoofdstad ook een uitstekend doelwit voor zakkenrollers. Om te zorgen dat zakkenrollers die ongemerkt smartphones stelen worden gepakt, vraagt de politie feestvierders op om een Find My Phone-app te installeren.

Zowel iOS als Android hebben een standaard zoekfunctie voor gestolen telefoons. Voor iOS is dat Zoek mijn iPhone, in te schakelen in de Instellingen onder het kopje iCloud. Android-gebruikers moeten op hun toestel ingelogd zijn met hun Google-account en de locatietoegang moet ingeschakeld staan om Android-apparaatbeheer te gebruiken. Bij beide methoden wordt de huidige of laatst bekende gps-locatie van een verloren of gestolen toestel getoond.

Loktelefoons

Als je de zoekmethode hebt ingeschakeld, zorg er dan ook voor dat je de login-gegevens voor je iCloud- of Google-account bij de hand hebt of uit je hoofd kent. Mocht je telefoon dan gestolen worden, moet je 112 bellen, die gegevens doorgeven en een nummer van een bekende achterlaten. Ook moet je aangifte doen en het wachtwoord van je account veranderen wanneer de politie klaar is met de opsporing van je telefoon.

Op die manier hoopt de politie veel meer zakkenrollers te pakken tijdens Koningsnacht en Koningsdag, en meer mensen hun telefoon terug te geven. Om zakkenrollers nog minder kans te geven, zet de politie ook loktelefoons in. Die zijn voorzien van een track-and-trace-systeem, zodat de politie direct na diefstal achter de dader aan kan gaan.