Radartoren als Rotterdams nieuwe achitectuurparel

Radartoren als Rotterdams nieuwe achitectuurparel

25-02-2017 17:08 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Op de zeewering van Maasvlakte 2 wordt een slanke radartoren van 70 meter hoog gebouwd. Een ware blikvanger.

Rotterdam heeft een nieuwe eye-catcher. Vanaf het strand en vanaf zee wordt de binnenkomst van de stad straks gemarkeerd door een toren van 70 meter hoog. Dat is de nieuwe radartoren van Maasvlakte 2.

De radartoren heeft een lichte zandlopervorm en een ellipsvormige kop. De vervormingen van de torenwand dragen bij aan de stijfheid en stabiliteit van de toren. "De stevige voet, parallel aan de dijk, verschaft stabiliteit en minimale impact op het dijklichaam", aldus de architect Syb van Breda. “De stevige kop, in de richting van het Yangtze-kanaal, verschaft ruimte voor de installaties en de radar. De slanke taille onderstreept de tot in detail onderzochte minimalisering van het materiaalgebruik.” Passend bij deze duurzame gedacht is ook het hergebruik van de radarinstallatie zelf. Deze wordt van de in 1974 gebouwde toen herplaatst op de nieuwe toren.

De toren kan razendsnel worden gebouwd. In een paar maanden tijd worden de platen van weervast staal gekromd, aaneen gelast tot hijsbare componenten, naar de bouwplaats vervoerd en tenslotte op hun plek gehesen. Het interieur van de toren zoals lift, trap, en installaties, worden waar mogelijk geprefabriceerd en tegelijk met de toren geplaatst. De lasnaden zullen zichtbaar blijven en vormen zo een deel van het exterieurontwerp.