Rechter aan Trump: blokkeer geen Twitteraars

Rechter aan Trump: blokkeer geen Twitteraars

09-03-2018 12:25 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Een rechter adviseert president Trump om zijn critici op Twitter niet te blokkeren, omdat dat in strijd met de grondwet kan zijn.

Vorig jaar sleepte het Knight First Amendment Institute van de Columbia Universiteit de Amerikaanse president voor de rechter, omdat Trump critici op Twitter blokkeert. Dat zou een schending van hun grondwettelijke rechten zijn, omdat Trumps Twitter-account een publiek forum is.

Het account @realDonaldTrump is een belangrijk kanaal geworden voor nieuws over het presidentschap en de Amerikaanse regering. Geblokkeerde personen hebben dan geen toegang tot informatie die alleen via Twitter wordt gedeeld. Dat zou een schending van de Amerikaanse grondwet zijn.

De rechter, die moet oordelen of er wel of geen sprake is van een schendig van grondwettelijke rechten, stelt nu voor dat Trump de critici niet blokkeert maar in plaats daarvan hen mute. Op die manier zou Trump zijn critici niet hoeven aan te horen, omdat hij hun antwoorden niet te zien krijgt.

De advocaten van beide partijen gaan het voorleggen aan hun klanten. De rechter waarschuwde dat als de twee partijen niet tot een overeenkomst kunnen komen er een vonnis komt dat een precedent zou scheppen waarvan één van de twee partijen niet blij zal worden.

Volg Bright op Twitter