Rechter: ontslag om minen bitcoin op werk onterecht

Rechter: ontslag om minen bitcoin op werk onterecht

28-02-2018 12:40 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Het ontslag op staande voet van een Nederlandse systeembeheerder die bitcoins genereerde op zijn werk is niet terecht.

Weliswaar heeft hij het vertrouwen van zijn werkgever beschaamd, maar een minder zware straf of 'gewoon' ontslag was voldoende geweest, vindt de rechter. De man installeerde een computer om bitcoins mee te minen in de serverkast en kon weten dat dit niet mocht. Volgens het bedrijf overtrad hij personeelsregels over bijverdienen buiten het bedrijf om en die voor het gebruik van internet van de zaak. 

Maar toch zijn de financiële consequenties van ontslag op staande voet te ingrijpend, aldus de kantonrechter in Amersfoort. Zijn werkgever stelde dat hij het bedrijf door het gebruik van het wifi-netwerk kwetsbaar maakte voor hacking, een virus of ransomware. Ook werd hij beschuldigd van diefstal van stroom voor de bitcoinminer.

Minen bitcoins

Al deze beschuldigingen hielden bij de rechter geen stand. De bepaling voor neveninkomsten is volgens de rechter vooral voor werkzaamheden voor een ander bedrijf en niet voor het minen van bitcoins. Dat de man het wifi-netwerk van de zaak gebruikte voor het winnen van bitcoins kan hem niet worden aangerekend, vindt de rechter.

Privégebruik van het netwerk is toegestaan volgens de regels van het bedrijf zelf. Bovendien mogen werkgevers hun werknemers niet verbieden nul privéleven te hebben op de werkvloer, blijkt uit eerdere vonnissen van Europese rechters.

Onvoldoende bewijs

Volgens de rechter heeft het stiekem installeren van een computer in de serverruimte ook geen extra gevaar op hacken omdat het wifi-netwerk met een firewall is gescheiden van het interne bedrijfsnetwerk.

De beschuldiging van diefstal is niet bewezen, omdat er geen strafrechtelijk onderzoek is gedaan. Bovendien heeft het bedrijf niet goed genoeg bewezen hoe groot de financiële schade van het stroom aftappen is.

'Grens overschreden'

De uitspraak betekent desondanks niet dat iedere systeembeheerder (of andere) werknemer op eigen houtje bitcoins kan gaan minen in de serverkast van het bedrijf waar hij werkt.

De rechter vindt dat de man een grens heeft overschreden en noemt het een 'grote inschattingsfout' omdat je van een systeembeheerder 'moet kunnen verwachten dat hij integer en betrouwbaar is'. Het plaatsen van een bitcoinmachine binnen het bedrijf voor eigen bedrijf 'valt daar niet onder'. 

Schadevergoeding

Maar mede omdat de man verder van onbesproken gedrag was, vindt de rechter het zware middel van ontslag op staande voet onterecht. En daarom heeft hij recht op een normale ontslagvergoeding en een fikse schadevergoeding. 

Hij wordt gecompenseerd voor niet betaald loon en krijgt een transitievergoeding en een schadevergoeding: in totaal gaat het om 29.193 euro bruto. Over die laatste twee moet het bedrijf ook nog rente betalen.

Daarnaast heeft de ontslagen man nog recht op ruim 2000 euro netto voor juridische kosten en andere onkosten. Dat is overigens minder dan de schadevergoeding van 50.000 euro die de man had geëist. 

Lees ook:

Overheidssites minen stiekem cryptomunten

Deze dominatrix laat mannen cryptocurrencies minen

Zo sla je bitcoins en andere cryptomunten veilig op