Reddit sluit fora voor 'alt-right'

Reddit sluit fora voor 'alt-right'

02-02-2017 13:15 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Reddit blijft problemen houden met antisemitische en racistische bezoekers. Daarom heeft het forum nu /r/altright en /r/alternativeright gesloten.

Bezoekers van de twee subreddits krijgen nu de melding dat het forum is gesloten wegens overtreding van de Reddit-richtlijnen, "specifiek het verspreiden van persoonlijke en vertrouwelijke informatie" - ook wel bekend als doxxing.

Reddit worstelt al enkele jaren met de juiste balans tussen vrijheid van meningsuiting enerzijds en het tegengaan van wangedrag anderzijds. In de zomer van 2015 sloot het forum al verscheidende subreddits waar etnische en seksuele minderheden op de korrel werden genomen. Ook een forum waar mensen met overgewicht belachelijk werden gemaakt, werd opgeheven.

Met de opkomst van Donald Trump afgelopen jaar zijn de problemen verhevigd. Eind vorig jaar ondernam Reddit al maatregelen tegen de 'giftigste' Trump-fans die voortdurend over de schreef gingen. Ook werd er een forum gesloten waar Trump-aanhangers discussieerden over Pizzagate: een complottheorie over de betrokkenheid van Hillary Clinton en haar campagnemanager bij een (niet-bestaand) pedofielennetwerk.

De sluiting van de twee alt-right-fora is de volgende stap in de strijd die Reddit uitvecht met extreem-rechtse bezoekers. Naar verluidt deelden de bezoekers persoonlijke informatie over een man die alt-right-leider Richard Spencer in het gezicht zou hebben geslagen.