'Revolutionaire AR-bril Magic Leap bestaat nauwelijks'

'Revolutionaire AR-bril Magic Leap bestaat nauwelijks'

09-12-2016 09:33 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Mysterieuze startup Magic Leap werkt al jaren aan een revolutionaire AR-bril, maar zou mijlenver achter te liggen op de concurrentie.

Magic Leap ontwikkelt naar eigen zeggen een bril die op onnavolgbare wijze virtuele objecten in de echte wereld plaatst. Het bedrijf heeft met geheimzinnige presentaties al 1,4 miljard dollar aan investeringen weten te verweven, van onder meer Google en grote Chinese webwinkel Alibaba. Maar een echt product heeft al dat geld tot nu toe nog niet opgeleverd, zeggen oud-medewerkers van Magic Leap tegen The Information. Magic Leap-CEO Rony Abovitz erkent tegenover de site dat zijn bedrijf een achterstand heeft.

Magic Leap zou volgens The Information met een nepvideo langs investeerders en nieuwe werknemers zijn getrokken. Eén van de video’s die de werking van de bril zou tonen, is volledig geanimeerd door Weta Workshop, het special effects-bedrijf achter films als Avatar en Lord of the Rings. Die video is zelfs openbaar te zien: Magic Leap plaatste de demonstratie ruim een jaar geleden zelf op YouTube. ‘Direct opgenomen met Magic Leap-technologie zonder gebruik van special effects’, luidt de beschrijving van de video.

Special effects

In het filmpje is te zien hoe een robot door een kantoor zweeft, en hoe de gebruiker een model van ons zonnestelsel als hologram voor zich ziet. In een andere video gaat iemand in een kantoor op jacht naar robots, die uit het dak van het kantoor vallen en realistisch met de omgeving omgaan. ‘Dit spel spelen we nu in het kantoor’, luidt de beschrijving van die video.

In werkelijkheid zou Magic Leap grote moeite hebben zijn technologie in een bril onder te brengen. The Information kreeg een demonstratie en beschrijft een forse helm die met veel kabels aan een pc is verbonden. De beelden van de bril zouden vergelijkbaar zijn met de Microsoft HoloLens, maar met beelden die soms waziger en trillender zijn dan die van Microsoft. De HoloLens is voor ontwikkelaars al te koop en functioneert zonder dat er een pc aan verbonden hoeft te worden.

De problemen van Magic Leap zouden bij de gebruikte beeldtechnologie liggen. Het bedrijf gebruikt een zogenoemd ‘fiber scanning’-scherm, waarbij een lazer en een snelbewegende glasvezelkabel beelden voor de ogen van de gebruiker tekenen. Die technologie had de grote doorbraak van het bedrijf moeten zijn, maar zou nu op de lange baan zijn geschoven. CEO Abovitz zegt dat je uiteindelijk altijd compromissen moet sluiten, maar ontkent dat de nieuwe technologie van Magic Leap lijkt op die van de HoloLens.