Robotarm Line-us imiteert een tekenende hand

Robotarm Line-us imiteert een tekenende hand

04-02-2017 19:38 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Line-us is een robotarm die alles wat je op een touchscreen tekent precies kan natekenen op papier.

Robotarmen kunnen al langer prima de menselijke hand imiteren bij het schrijven van letters of het maken van tekeningen. Line-us verpakt die mogelijkheden in een wel heel kleine en handzame verpakking, die precies kan imiteren wat de eigenaar doet. Schrijf of teken iets op een tablet en Line-us tekent het precies na met de pen, penseel of potlood die in zijn ‘hand’ zit.

Dat werkt simpel maar ingenieus: de robot kan dankzij een harmonica-achtig mechanisme nauwkeurig horizontaal alle kanten op. En het standaardje waar de arm aan vastzit kan zichzelf lichtjes optillen van de magnetische, metalen bodemplaat. Daardoor kan de pen van het papier worden getild tussen de lijnen door, net zoals je dat zelf met je hand zou doen.

Tekeningen versturen

Je kan Line-us natuurlijk gebruiken om voor jezelf tekeningen te maken, al is dat een beetje raar: waarom niet meteen zelf de pen pakken. Grappiger wordt het wanneer een vriend de robotarm ook heeft, dan kun je tekeningen mailen die door de robot precies worden nagetekend. Helemaal leuk: de ontwikkelaars willen ook een community maken waarbij gebruikers tekeningen met elkaar kunnen delen. Met programmeertalen Scratch en Python kunnen gebruikers Line-us ook programmeren.

Line-us heeft op Kickstarter met nog bijna een maand over zijn streefbedrag van 39.000 pond al bijna dubbel binnen. Dat liep met de vergelijkbare Nederlandse Goto helaas anders: die tekenrobot wist zijn streefdoel van 50.000 euro niet op tijd te behalen. Line-us is verkrijgbaar vanaf 69 pond (zo’n 80 euro) en wordt vanaf oktober geleverd.