Ruimtereisbedrijf XCOR ten onder: Doutzen Kroes niet de ruimte in

Ruimtereisbedrijf XCOR ten onder: Doutzen Kroes niet de ruimte in

13-11-2017 10:01 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Ruimtetoerismebedrijf XCOR heeft faillissement aangevraagd in Californië. Tientallen Nederlanders, onder wie Doutzen Kroes en Erica Terpstra, hadden tickets voor een ruimtereis.

XCOR-topman Michael Blum maakte het faillissement bekend in een brief aan klanten en investeerders. XCOR verkeerde al langer in geldnood en zocht naar nieuwe investeerders, nadat het bedrijf in de clinch lag met een van zijn belangrijkste geldschieters. De zoektocht naar een nieuwe investering leverde uiteindelijk niets op.

Enkele honderden mensen, onder wie Nederlanders, hebben voor bedragen tussen 70.000 en 120.000 euro een ticket gekocht bij XCOR. De eerste vlucht had al twee jaar geleden plaats moeten vinden, maar het Lynx-raketvliegtuig is nooit af gekomen. XCOR nam in 2014 het Nederlandse bedrijf SXC over. Bij SXC waren onder andere Nederlanders Michiel Mol en Ben Droste betrokken. Het bedrijf richtte zich op de ticketverkoop en marketing van ruimtereizen en het trainen en keuren van mogelijke ruimtetoeristen.

Doutzen Kroes

De Lynx zou worden aangedreven door vier raketmotoren en zou mensen tot 100 km buiten de dampkring brengen, waarna de passagiers enkele minuten gewichtloosheid zouden kunnen ervaren. De vluchten hadden moeten vertrekken vanaf Curaçao.

SXC verkocht in 2012 tientallen ruimtetickets aan Nederlanders, ook bekende Nederlanders als Armin van Buuren, Erica Terpstra en Doutzen Kroes wilden de ruimte in. Van Buuren bedankte overigens voor de reis nadat een raket van de Britse zakenman Richard Branson verongelukte.

Erica Terpstra had graag de ruimte in gewild

De BN'ers zijn trouwens geen geld kwijt, ze mochten gratis mee als ambassadeur, zegt Drost, mede-oprichter van XCOR, tegen RTL Z.

Terpstra heeft inderdaad nooit iets betaald voor het ticket, zegt haar manager tegen RTL Z. De voormalig zwemkampioene, staatssecretatris en Tweede Kamerlid kwakkelde een tijdje met haar gezondheid maar tegenwoordig gaat het weer goed. "Ze had graag mee gewild."

14 Nederlanders zijn geld kwijt

In totaal zijn er 262 tickets gereserveerd waarvan een groot aantal niet op naam staat en daarvan zijn er 160 geheel of gedeeltelijk betaald. Er zijn 14 Nederlanders die zelf hebben betaald, zegt Drost. Er waren tickets te krijgen voor 20.000 dollar, 50.000 dollar en 100.000 dollar.

"Voor alle duidelijkheid investeerders in SXC en dus uiteindelijk XCOR hebben bij hun inleg ook tickets gekregen", zegt Drost. "Alle investeerders - dus ook ik en Michiel Mol om er twee te noemen - zijn gedupeerd."

De kas is leeg en en de astronauten in spé en de investeerders zijn hun inleg kwijt. "Zij krijgen het geld niet terug", zegt Drost. "Wat wel overblijft is een immaterieel deel van hun investering en droom, namelijk dat zij mede-pionier waren in een reis in voorbereiding op deze nieuwe revolutionaire vorm van ruimtevaart."

Richard Branson

Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van Branson, wil eind 2018 zijn eerste klanten een vlucht naar de ruimte laten maken. Branson zelf wil volgend jaar als een van de eerste ruimtetoeristen aan boord van de SpaceShipTwo. Het ruimteproject lag stil sinds een fatale crash in 2014.

De opzet van Virgin Galactic is vergelijkbaar met die van XCOR. Een ruimteschip vliegt tot 100 km boven de aarde waar passagiers even gewichtloos rond kunnen zweven, waarna het ruimteschip na enkele minuten weer terugkeert naar de aarde.

Lees ook:

Saudi-Arabië steekt 1 miljard in Virgin Galactic 

 Vertraging voor ruimtetoerisme