Rusland ontkent hacken Nederlandse wapenbedrijven

Rusland ontkent hacken Nederlandse wapenbedrijven

25-04-2017 07:24 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Rusland ontkent dat het in andere landen inbreekt in computers. De Nederlandse MIVD stelt dat Rusland vorig jaar probeerde om Nederlandse wapenbedrijven te hacken.

Volgens de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waren er vorig jaar honderden cyberaanvallen op ons land. De Nederlandse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken waren belangrijke doelen. Ook bedrijven die wapensystemen maken, werden aangevallen door de Russen.

Kremlin ontkent

Rusland ontkent alle beschuldigingen over hacken. "Wij voeren geen hackaanvallen uit", zegt het Kremlin. "Er klopt helemaal niks van de beschuldiging." In de Verenigde Staten loopt een onderzoek naar hacks door Rusland. Er zou geprobeerd zijn om de verkiezingen te beïnvloeden. De MIVD wilde niet zeggen of Nederland zélf ook cyberaanvallen uitvoert. 

De MIVD zei gisteren ook dat Rusland het afgelopen jaar sterker is geworden in het verspreiden van nepnieuws. De geheime dienst zag dat onder meer gebeuren bij het onderzoek van het neergeschoten toestel MH17 boven Oekraïne.