Russische kerngeleerden opgepakt na minen bitcoins

Russische kerngeleerden opgepakt na minen bitcoins

09-02-2018 18:44 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Meerdere Russische nucleaire wetenschappers zijn vrijdag gearresteerd nadat ze tijdens werktijd bitcoins hadden gemined.

De wetenschappers zouden daarbij gebruik hebben gemaakt van de supercomputers van het Russische Federale Nucleaire Centrum in de stad Sarov. Dat melden de BBC en Bloomberg op basis van Russische media. De kerngeleerden liepen tegen de lamp toen de computers verbinding probeerden te maken met het internet. Om cyberaanvallen te voorkomen en hackers buiten de deur te houden is dit niet de bedoeling.

Topgeheim complex

Het nucleaire onderzoekscentrum in Sarov wordt gezien als de geboorteplek van het Russische kernwapenprogramma. Hier werd in 1949 de eerste Sovjet-atoombom ontwikkeld, die in de zomer van dat jaar in het huidige Kazachstan tot ontploffing werd gebracht.

Het complex is nog altijd topgeheim. Tijdens de Koude Oorlog (1945-1991) stond de stad, zo'n 500 kilometer ten oosten van Moskou, zelfs lange tijd niet vermeld op de topografische kaarten. Tegenwoordig zit er ook een museum, waar onder meer de Tsar Bomba is te zien. Deze atoombom staat nog altijd in de boeken als de krachtigste door mensen veroorzaakte explosie ooit.

Supercomputers

Om het netwerk achter een cryptomunt als de bitcoin draaiende te houden, werken over de hele wereld computers samen. Ze verwerken alle transacties en voeren zware berekeningen uit. In ruil voor het werk en de investering krijgen de miners een stukje bitcoin.

In de begindagen van de bitcoin kon je je normale desktop of laptop het werk laten doen. Maar de berekeningen zijn inmiddels zo zwaar geworden, dat het alleen nog rendabel is om met specifieke apparatuur te delven. De supercomputers van onderzoeksinstituten zoals het Russische Federale Nucleaire Centrum zijn daarvoor uitermate geschikt.

Meer over cryptomunten:

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

Waarom videokaarten zo duur zijn door cryptomunten

Zo sla je bitcoins en andere cryptomunten veilig op

9 belangrijke vragen over bitcoin en altcoins