Samsung laat mensen met een taalstoornis praten via emoji

Samsung laat mensen met een taalstoornis praten via emoji

26-04-2017 10:21 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Deze nieuwe Samsung-app laat mensen met de taalstoornis afasie zich verstaanbaar maken, dankzij emoji.

De nieuwe app Wemogee werd gemaakt door de Italiaanse afdeling van Samsung. De app is ontworpen zodat mensen met afasie of andere taalstoornissen met elkaar kunnen praten. Afasie is een stoornis die door hersenschade wordt opgelopen. Het gevolg is dat iemand daardoor last heeft met spreken of spraak te verstaan.

De nieuwe app is bedoeld als een vertaler tussen emoji en tekst. Wemogee put uit een bibliotheek van 140 veelgebruikte zinnen, waarmee je een gesprek kunt vormen. Deze alledaagse uitdrukkingen zijn gebundeld in zes onderdelen, zoals 'eten en drinken', 'gevoelens' en 'vieringen'. Degene met de taalstoornis ziet alleen de emoji, de ander zonder afasie kan ervoor kiezen om tekstberichten te ontvangen.

Wemogee is gemaakt in samenwerking met een groep spraaktherapeuten, legt Samsung uit in een blogpost. "Mensen met afasie begrijpen emoji omdat ze alle aspecten van emoties tonen. Het gebruik van gebaren, plaatjes en gezichtsuitdrukkingen is vaak genoeg om te begrijpen wat iemand bedoelt."

De app is gratis te downloaden op Android en komt 'snel' naar iOS. Nederlands wordt nog niet ondersteund (in de spraakmodus), Engels en Italiaans wel.