Samsung weer voor Nederlandse rechter over Android-updates

Samsung weer voor Nederlandse rechter over Android-updates

11-11-2016 09:35 Laatste update: 27-04-2018 01:57

De Consumentenbond sleept Samsung opnieuw voor de rechter om zijn 'gebrekkige updatebeleid' voor Android-smartphones.

Volgens de bond creëert Samsung 'een onveilige situatie voor consumenten' door niet op tijd of helemaal niet updates uit te rollen. Het is de tweede keer dat de Consumentenbond een rechtszaak tegen Samsung aanspant. In januari van dit jaar spande de bond om dezelfde redenen al een kort geding aan, maar die zaak verloor het.

Nu start de Consumentenbond een bodemprocedure tegen Samsung, een rechtszaak die langer duurt en waar meer bewijs en experts aan bod komen. De bond richt zich op Samsung omdat het Zuid-Koreaanse merk de grootste telefoonverkoper is, zowel in Nederland als in de gehele wereld.

"De Consumentenbond eist dat Samsung minimaal twee jaar na aankoop of vier jaar na introductie van een toestel updates beschikbaar stelt", aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. Ook wil hij dat Samsung 'ondubbelzinnige informatie' verstrekt over zijn updatebeleid, zowel bij de koop van een toestel als tijdens het gebruik ervan.

Eerder verloor de Consumentenbond

Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de Consumentenbond: "Samsung verstrekt voor veel van zijn smartphones laat of geen updates, terwijl er wel al een nieuwe versie van Android beschikbaar is gesteld door Google. Dat is onrechtmatig." De datum voor de zitting is nog niet bekend. Samsung heeft nog niet op de nieuwe zaak gereageerd.

Eerder verloor de Consumentenbond het kort geding nog tegen Samsung, omdat de bond volgens de rechter niet voldoende aantoonde dat consumenten slachtoffer zijn geworden van het Stagefright-lek. Dit is een bekende kwetsbaarheid waarmee kwaadwillenden Android-smartphones met een sms'je kunnen overnemen. Samsung zou volgens de bond zijn toestellen te laat of niet hebben beschermd tegen dit lek.

De rechter vond ook dat de financiële gevolgen voor Samsung 'bijzonder groot' zijn, omdat het blijven updaten van toestellen tot twee jaar na de aankoop veel geld kost. Als laatste zei de rechter dat Samsung grotendeels afhankelijk is van Google voor het uitrollen van Android-updates.