Schadeclaim beleggers na koersval Facebook

Schadeclaim beleggers na koersval Facebook

21-03-2018 11:16 Laatste update: 11:21

Amerikaanse beleggers willen geld zien ter compensatie van de koersval van Facebook van de afgelopen dagen.

Het aandeel Facebook is hard in waarde gedaald na berichten dat een bedrijf dat werkte voor de Trump-campagne de data van 50 miljoen Facebook-gebruikers heeft gebruikt. Cambridge Analytica maakte de data buit door mensen via een app tegen betaling een test te laten doen. In ruil daarvoor kreeg het databedrijf niet alleen de Facebook-gegevens van de mensen die meededen, maar ook van hun vrienden. Die gegevens werden weer gebruikt om gericht berichten te verspreiden waarvan presidentskandidaat Trump zou profiteren.  

50 miljard minder waard

Onder meer het Europees parlement, het Britse parlement (Cambridge Analytica is een Brits bedrijf), het Amerikaanse parlement en – wellicht het belangrijkste – de Amerikaanse toezichthouder FTC wil opheldering van het bedrijf. Daarop is het aandeel in twee dagen tijd met zo'n 9 procent gezakt. Het bedrijf is een slordige 50 miljard euro minder waard geworden op de beurs. En dat raakt natuurlijk beleggers.

Schending eigen regels

De klagende partij neemt het Facebook kwalijk dat het zijn eigen privacybeleid heeft geschonden door derden toegang te geven tot gegevens van klanten, zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven.

Wetende dat dat het geval was, had Facebook moeten voorzien dat dit tot onderzoek van de autoriteiten zou leiden als het schandaal naar buiten kwam. Het feit dat Facebook hiervoor niet heeft gewaarschuwd, bijvoorbeeld in het jaarverslag, is volgens de klagers voldoende reden om compensatie te eisen voor de koersval.

Darren Robbins, een massaclaim-advocaat, zegt tegen Bloomberg dat beleggers kans maken om gelijk te krijgen als ze kunnen bewijzen dat Facebook misleidende informatie heeft verstrekt, of informatie heeft achtergehouden.

Schadevergoeding

De mensen die zich aansluiten bij de claim willen de verloren waarde van hun aandelen vergoed krijgen, met rente en een vergoeding voor de gemaakte juridische kosten.

Ondertussen neemt de druk op Facebook alleen maar toe. Ook de grote Scandinavische bank Nordea doet een duit in het zakje. De bank heeft bekendgemaakt dat het voorlopig geen aandelen in het sociale netwerk meer koopt.

Het grote wachten blijft vooralsnog op een reactie van Facebook-ceo Mark Zuckerberg. De verwachting is dat hij zich niet voor vrijdag zal uitspreken. Dan staat er een grote personeelsbijeenkomst gepland.

Lees ook:

WhatsApp-oprichter deelt ook #DeleteFacebook