Schadevergoeding voor Microsoft-klant na 'gepushte' Windows 10-update

Schadevergoeding voor Microsoft-klant na 'gepushte' Windows 10-update

27-06-2016 13:20 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Microsofts agressieve uitrol van Windows 10 kan het bedrijf duur komen te staan. In de VS kreeg een klant al 10.000 dollar schadevergoeding.

Klanten kunnen hun computer nog een maand gratis upgraden naar Windows 10, maar daar zit niet iedereen op te wachten. Microsoft zou veel te agressief zijn in het pushen van Windows 10 aan zijn klanten. Dat vond ook Teri Goldstein. Vorig jaar bracht Microsoft Windows 10 uit en een paar dagen later probeerde haar computer de upgrade te installeren, wat niet lukte. Goldstein had er ook geen toestemming voor gegeven.

Wel ondervond ze sindsdien problemen en crashes, waardoor de computer soms dagen onbruikbaar was. Microsoft bood geen oplossing, waarna Goldstein naar de rechter stapte en won. De rechter bepaalde onlangs dat ze een schadevergoeding van 10.000 dollar moet krijgen, meldt The Seattle Times.

Tot 29 juli is de update gratis

Windows 10 werd in juli 2015 uitgebracht en is nog tot 29 juli 2016 als gratis update te downloaden. Hoewel de recensies positief zijn, blijkt dat niet iedereen met een oudere versie er op zit te wachten. Microsoft zou Windows 10 veel te dwingend aan de man brengen, terwijl het bedrijf zelf zegt dat het een keuze is. Sommige gebruikers zeggen dat de versie zonder goedkeuring geïnstalleerd wordt, maar volgens Microsoft moeten gebruikers de installatie zelf aan vinken. Binnen een maand kunnen ze nog terug naar de eerdere versie, mocht Windows 10 niet bevallen.

Ergens is er dus een verwarring ontstaan tussen Microsoft en zijn klanten. In het upgrade-venster zou verder een optie ontbreken waarin je voor 'nee' of 'nooit' kunt kiezen. Microsoft zegt dat de meeste gebruikers gebaat zijn bij Windows 10, iets waar ook beveiligingsexperts het mee eens lijken te zijn.