Schiphol test gezichtsherkenning voor reizigers

Schiphol test gezichtsherkenning voor reizigers

19-09-2016 07:05 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Door inzet van biometrische techniek zou de identificatie sneller verlopen en kunnen reizigers eerder naar de gates. Maar het roept ook vragen op.

Het experiment start begin 2017 op Schiphol, schrijft de Telegraaf in gesprek met Christiaan Hen, de innovatiemanager van Schiphol NeXt. Als het aan hem ligt is Schiphol in 2018 'de beste digitale luchthaven ter wereld'. "We experimenteren met de zogeheten biometrische flow gekoppeld aan paspoort en instapkaart, waarmee de doorstroming sterk kan worden opgeschroefd."

Volgens Hen gaan hightech volg- en ID-apps op smartphones over een paar jaar heel belangrijk worden. "Daarin staan persoonlijke gegevens om hen na slimme scans vliegensvlug langs checkpoints te voeren", zegt hij. Poortjes bij controles blijven mogelijk open, tot er iets ontdekt wordt dat niet in orde is. Het poortje gaat dan dicht voor een extra check.

Supercamera's en robots

De bedoeling is dat alleen verdachte personen uitgelicht worden uit de stroom reizigers. "Daar worden ook meer supercamera's en gedragsprofilers voor ingezet", zegt Hen. "Robots gaan mensen een handje helpen." Het gaat eerst om een proef, onduidelijk is of het systeem daarna grootschalig over Schiphol wordt uitgerold.

In 2018 moet ten minste één complete route, van vertrekhal tot vliegtuig van de nieuwe techniek voorzien zijn, schreef Het Parool in april van dit jaar. De vraag is nog wat dit concreet betekent voor de veiligheid en privacy van reizigers.