Silk Road-oprichter blijft levenslang vastzitten

Silk Road-oprichter blijft levenslang vastzitten

01-06-2017 07:17 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Ross Ulbricht, oprichter van online drugsmarktplaats Silk Road, blijft levenslang vastzitten. Hij heeft zijn beroep verloren.

Ulbricht en zijn advocaten wezen tijdens de zaak bij het beroepshof onder meer op het feit dat twee federale rechercheurs die bij het onderzoek waren betrokken, inmiddels corrupt zijn gebleken. Ook voerden zij aan dat het aftappen van Ulbrichts thuisnetwerk en zijn Facebook- en Gmail-accounts in strijd was met het in de Amerikaanse grondwet vastgelegde recht op privacy. Tevergeefs. De drie rechters van het beroepshof hielden de begin 2015 uitgesproken levenslange veroordeling overeind, zo bericht Wired.

Wel plaatsten de rechters enkele kritische kanttekeningen bij het Amerikaanse drugsbeleid. “Het is goed mogelijk dat we het huidige beleid in de toekomst als een grote vergissing zullen beschouwen”, stellen de rechters in hun vonnis. “Maar op dit moment hebben onze democratisch gekozen volksvertegenwoordigers gekozen voor een verbod op drugs en zware straffen voor overtreders.”

Agent stal bitcoins Silk Road 

Ulbricht wist jarenlang uit handen van justitie te blijven. Lange tijd was het voor de opsporingsambtenaren wie er schuil ging achter het pseudoniem ‘Dread Pirate Roberts’ dat Ulbricht op Silk Road gebruikte. Opmerkelijk genoeg werd Ulbricht mede in de kladden gegrepen door de inspanningen van twee federale agenten die later corrupt bleken. Eén van hen, Shaun Bridges, stal Bitcoins van Silk Road ter waarde van honderdduizenden dollars. Een andere agent, Carl Mark Force, probeerde Ulbricht af te persen en verkocht hem zelfs informatie over het politieonderzoek naar Silk Road.

Google-zoekopdracht

De doorbraak in het onderzoek naar Ulbricht kwam door een Google-zoekopdracht. De fiscale opsporingsambtenaar Gary L. Alford wist de identiteit van Ulbricht te achterhalen door op zoek te gaan naar het oudste online bericht dat ooit over Silk Road was gepubliceerd. De auteur van dit bericht, een zekere ‘altoid’, bleek voor andere berichten hetzelfde Gmailadres te hebben gebruikt. Vervolgens kon Ulbricht in oktober 2013 tijdens een spectaculaire actie in een bibliotheek in San Francisco worden gearresteerd.