Sjaal gemaakt van duizenden peuken

Sjaal gemaakt van duizenden peuken

31-05-2017 19:33 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Isaac Monté maakt haute couture van sigaretten die op straat gegooid zijn.

Een beetje vies is het wel, een sjaal en muts gebreid sigarettenpeuken. En dat is ook precies de boodschap. Papiertjes op straat gooien is al lang not done. Wat is eigenlijk het verschil met sigaretten die nog steeds op straat en in het park weggegooid worden? Sigarettenfilters genieten een status aparte en Isaac Monté laat dat nog een keer duidelijk zien.

Tijdens het festival Welcome to the village in Leeuwarden vorig jaar, heeft Isaac Monté met zijn medewerkers 16.700 peuken uit het gras opgeraapt. De Belgische kunstenaar stopte de peuken in een versnipperaar en liet ze daarna tot garen spinnen waarmee hij de muts en de sjaal kon breien. Het is niet de eerste keer dat Monté met sigaretten werkt. In 2013 studeerde hij aan de Willem de Kooning Academie af met zijn Filter Factory die van sigarettenfilters vogelhuisjes maakt. Wie een peuk in de machine werpt, hoort een shredder zijn werk doen. Binnenin zit een soort wafelijzer dat de vermalen filters samensmelt tot een vogelhuis. 

Schade aan natuur

Ook met het nieuwe kunstwerk wil Monté laten zien hoeveel schade sigarettenpeuken de natuur aan kunnen richten. Per jaar gooit een roker gemiddeld 2 kilogram aan peuken weg, met een jaarlijkse vaste productie is het een betrouwbare bron voor grondstof. Geschat wordt dat er jaarlijks wereldwijd 4.5 triljoen filters wordt weggegooid. Sigarettenfilters bestaan uit celluloseacetaat, een synthetische kunststof die niet afbreekbaar is. Een peuk die in het water wordt gegooid, kan ruim 40 liter regenwater vervuilen. Daarnaast eten veel dieren opgerookte sigaretten waardoor ze vergiftigd worden en sterven.

Het kunstwerk van Monté is op het moment te vinden in een verrijdbare vitrine bij de hoofdingang van Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Hij zou zo maar deze zomer op een festival kunnen staan.