Slimme stoep laat smartphonegebruikers verkeer niet inlopen

Slimme stoep laat smartphonegebruikers verkeer niet inlopen

29-07-2016 13:07 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Loerend naar je telefoonscherm kan je makkelijk een stoplicht missen. Deze stoeptegels met licht zijn de simpele oplossing.

WhatsAppen, Facebooken of Pokémon Go spelen terwijl je over straat loopt, kan er nog weleens voor zorgen dat je een stoplicht te laat ziet. Stoplichten zitten immers vaak nog boven ooghoogte, terwijl ooghoogte dankzij de smartphone ergens op de stoep is komen te liggen. Dus is de stoep de aangewezen plek voor nieuwe stoplichten, dacht Australische designfirma Büro North.

"De infrastructuur is er al", zegt Büro North. "We hebben alleen een simpele upgrade nodig." Die upgrade is de toevoeging van Smart Tactile Paving, speciale lichtgevende stoeptegels bij elke oversteekplaats met een verkeerslicht. De stoeptegels lichten op in het blikveld van telefoon gebruikende voetgangers. Springt het licht op groen, dan geeft ook de Smart Tactile Paving dat aan, gepaard met een effect, waardoor de zelfs de afgedwaalde smartphonegebruiker weet welke kant hij op moet.

Omdat de tegels een voelbaar reliëf hebben, zoals de geleidetegels voor blinden, weten smartphonegebruikers nog beter wanneer zij moeten stoppen met lopen. De smartphone-gebruiker tegemoet komen is volgens Büro North beter dan telefoongebruik op de stoep bestrijden. “Wij willen steden veiliger maken voor iedereen”, aldus het ontwerpbureau. In het Duitse Augsburg werden eerder dit jaar bij tramovergangen al dergelijke lampjes in de stoep geïnstalleerd. De Smart Tactile Paving is vooralsnog slechts een concept.