Snap vandaag naar de beurs: 17 dollar per aandeel

Snap vandaag naar de beurs: 17 dollar per aandeel

02-03-2017 07:18 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Snap, het moederbedrijf van de app Snapchat, gaat vandaag naar de beurs, voor een hoger bedrag dan verwacht.

De prijs van 17 dollar per aandeel betekent dat het bedrijf 24 miljard dollar waard is. Vorige week werd er nog gemikt op een introductieprijs tussen de 14 en 16 dollar. De grote vraag is: wordt Snap de nieuwe Facebook of de nieuwe Twitter? Die eerste is een sprankelend beurssucces geworden, de tweede een lelijke misser.

Iedereen kent Snap van de gelijknamige app Snapchat, maar het bedrijf profileert zichzelf liever als 'camerabedrijf'. In september bracht het bedrijf bijvoorbeeld een zonnebril met ingebouwde camera op de markt. 

Elke dag 158 miljoen gebruikers

Voor alsnog kijkt iedereen vooral naar de app. Daarop heeft Snap naar eigen zeggen dagelijks 158 miljoen gebruikers, dat is bijna de helft meer dan een jaar eerder. Niet alleen jongeren maken van de app gebruik: afgelopen jaar was 14 procent van de gebruikers boven de 35 jaar. Drie jaar geleden was dat nog 2 procent. Het afgelopen jaar verzesvoudigde de omzet tot 404,5 miljoen dollar. Volgens nieuwe cijfers is de groei in Nederland aan het afnemen.

Facebook kopieert Snapchat

De concurrentie neemt echter toe: zo hebben Instagram, Facebook en Whatsapp afgelopen maanden de populaire Stories-functie gekopieerd. Daarmee kunnen gebruikers foto's delen met hun volgers, die slechts 24 uur blijven staan. Ook is het mogelijk om animaties en teksten aan de plaatjes en video's toe te voegen.

Instagram Stories passeerde eerder onlangs al de 150 miljoen dagelijkse gebruikers.

Volg ook Bright TV-presentator Merijn Doggen op Snapchat.