Software en games eerste Mac nu in je browser te gebruiken

Software en games eerste Mac nu in je browser te gebruiken

18-04-2017 06:08 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Het Internet Archive bewaart niet alleen werkende sites van vroeger, ook software en games voor de eerste Macintosh zijn beschikbaar.

Het Internet Archive is waarschijnlijk het bekendst van de WayBack Machine. Met die tijdmachine reis je terug de geschiedenis van het internet in, en zie je bijvoorbeeld hoe Bright.nl er tien jaar geleden uit zag. Maar de site bewaart ook games en software voor het nageslacht. Zo zijn vintage games voor spelcomputers, arcadegames en oude software te downloaden en te gebruiken.

Aan dat aanbod wordt nu ook software voor de Macintosh toegevoegd, het legendarische model dat in 1984 op de markt kwam. Het Internet Archive kan nu vroege modellen van de Mac emuleren, en een pakket software, games en verschillende versies van MacOS. Dat werkt gewoon in je browser en functioneert verrassend aardig.

MacPaint

Zo kan je bijvoorbeeld MacPaint gebruiken, één van de eerste computerprogramma’s waar je afbeeldingen mee kan maken en bewerken. De Macintosh was immers de eerste commercieel beschikbare computer met een muis en graphical user interface. MacPaint is ook het programma waarin het inmiddels iconische ‘hello’ werd geschreven, het beeld waarmee de Macintosh zich in 1984 zelf voor het eerst introduceerde.

Voor wie dat nog weet is het Internet Archive een bruikbaar stuk nostalgie. Maar ook voor wie pas sinds recenter een Mac gebruikt is het archief leuk: kijk maar eens welke elementen het MacOS van zo’n 33 jaar geleden nu nog steeds aanwezig zijn. Naast MacPaint en MacOS kan je ook bijvoorbeeld Frogger, Lemmings en Space Invacers spelen. Volgens Internet Archive is de verzameling van 45 stukken software de ‘eerste set’, dus vermoedelijk volgt er meer.