SolarStratos onthult 'ruimtevliegtuig' op zonne-energie

SolarStratos onthult 'ruimtevliegtuig' op zonne-energie

07-12-2016 18:12 Laatste update: 27-04-2018 00:55

De SolarStratos zal naar een hoogte van 25 km vliegen om de zonne-technologie te demonstreren.

Het vliegtuig van SolarStratos is voor 22 vierkante meter bedekt met zonnepanelen om energie op te wekken. Het voertuig werd vandaag in een hangar in Zwitserland aan pers onthuld. Het SolarStratos-vliegtuig heeft volgens de makers dezelfde ecologische voetafdruk als een elektrische auto.

De spanwijdte van het vliegtuig is bijna 25 meter. Verder heeft hij een lengte van acht meter en weegt hij 450 kilogram. "We willen laten zien dat de huidige technologie ons mogelijkheden brengt die beter zijn dan fossiele brandstoffen", zegt oprichter en piloot Raphaël Domjan in een persbericht. "Ons vliegtuig toont de mogelijkheden van commerciële luchtvaart op elektriciteit en zonne-energie. We halen de ruimte bijna."

Volgens SolarStratos kan het vliegtuig 24 uur lang achter elkaar vliegen. Binnen tweeënhalf uur haalt het voertuig zijn maximale hoogte, waar hij 15 minuten vliegt voordat hij drie uur terugvliegt. Dat moet in 2018 gaan gebeuren. Het vliegtuig komt nog niet écht in de ruimte. Virgin Galactics nieuwe ruimtevlegtuig VSS Unity vliegt uiteindelijk wel naar 105 km hoogte. Daar zijn passagiers een paar minuten gewichtloos. Een passagiersvliegtuig haalt maximaal 12 kilometer hoogte.