Sony onthult zijn eerste OLED-tv's

Sony onthult zijn eerste OLED-tv's

05-01-2017 06:29 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Sony gaat de strijd aan met LG en brengt ook OLED-tv's op de markt.

Dat maakte Sony donderdag bekend tijdens de gadgetbeurs CES in Las Vegas. Tot nu toe was LG de enige fabrikant die fors inzette op de OLED-techniek, die zorgt voor hogere zwartwaarden en een groter contrast. Samsung zag eerder af van het maken van OLED-tv's vanwege productieproblemen en de hogere kosten. Mogelijk maakt Sony voor zijn OLED-tv's wel gebruik van schermen van LG Display. 

Sony's OLED-tv's komen er in 55, 65 en 77 inch formaat en bieden ultra-hd-resolutie met HDR-ondersteuning volgens de Dolby Vision-standaard. HDR zorgt voor een nog groter contrast.

Geluid komt rechtstreeks uit het scherm

Opvallend is dat Sony's nieuwe OLED-tv's& geen ingebouwde speakers hebben. Het geluid komt rechtstreeks uit het scherm zelf, dat hiervoor resoneert. De nieuwe Sony-tv's werken met de Android TV-software van Google. De prijzen en introductiedata zijn nog niet bekendgemaakt.

OLED

OLED-schermen hebben anders dan LCD-tv's geen achtergrondverlichting nodig, doordat individuele pixels zichzelf verlichten. Behalve dat dit hogere zwartwaarden en een groter contrast oplevert, kunnen de OLED-schermen ook veel dunner en energiezuiniger zijn. 

Een andere concurrent van LG, Panasonic, onthulde in Las Vegas ook zijn eerste grote OLED-tv. TP Vision introduceerde onlangs de eerste Philips OLED-tv. Samsung presenteerde in Las Vegas woensdag een alternatieve tv-technologie, die de voordelen van OLED moet evenaren op LCD-tv's, met de verwarrende naam QLED.

Samsung is de marktleider op tv-gebied, gevolgd door LG. Sony bezet wereldwijd de derde plaats op de tv-markt.

Bright op CES

Bright is deze week aanwezig bij de grote techbeurs CES in Las Vegas. Volg alle updates via Facebook en YouTube.