Sony's slimme Bluetooth-oordop 'zit meteen lekker'

Sony's slimme Bluetooth-oordop 'zit meteen lekker'

22-02-2016 12:31 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Sony presenteerde wat meer 'futuristische' accessoires dan de concurrenten op Mobile World Congress. We zijn te spreken over het bluetooth-oortje Xperia Ear.

Tijdens MWC vallen de nieuwe accessoires meer op dan de nieuwe telefoons, die bij alle fabrikanten toch vooral een betere versie zijn van wat er was. Waar Samsung en LG beiden inzetten op virtual-reality en 360-graden camera’s, kiest Sony een ander pad. De Japanners presenteerden een vernieuwend bluetooth-oortje, een lifelog-camera, een soort notificatie-projector en een persoonlijke assistent. De Xperia Ear valt daarbij het meest op, en vormt de spil voor de andere apparaten die meer een toekomstvisie zijn.

“Xperia Ear doet een beetje denken aan de oortjes die personages in de film Her dragen”, zegt Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande die het oortje tijdens MWC probeerde. “Het viel op dat hij meteen lekker zat, en dat de interactie door op een knop te drukken en een vraag te stellen goed werkt.”

Xperia Ear verschijnt al deze zomer, voor een nog onbekende prijs, en de gadget werkt met alle Android-toestellen, niet alleen die van Sony. “Ear vertelt je als iemand een paar keer heeft gebeld, of leest binnenkomende berichten voor, en is zo wel echt iets anders dan je doorsnee bluetooth-oortje”, aldus Erwin.

“Het is slimmer, en veel contextgevoeliger. Een beetje het midden tussen de smartwatch om je pols en iets op je hoofd zoals Google Glass.” De voice-technologie van Ear is door Sony zelf ontwikkeld.

Toekomstvisie

De toekomstvisie rondom Xperia Ear bestaat uit onder meer de Xperia Projector en Xperia Agent. De Projector is draagbaar en schijnt een aanraakbaar beeld op muren of tafels. Zo kan je notificaties bekijken en aanraken, nadat Ear je er al attent op heeft gemaakt.

Xperia Agent heeft ook zo’n projector, maar is gemaakt om op één plek te staan. De persoonlijke assistent heeft een camera en is straks de butler van je smart home. Agent heeft een display op de voorkant, draait zelf naar de gebruiker toe en moet vragen gaan beantwoorden en je huis besturen.

Minder zelf doen

Xperia Eye is een 360-graden camera die je aan je revers of om je nek hangt. De camera moet vervolgens zelf bijzondere momenten in je leven vastleggen, zonder dat je er zelf over na hoeft te denken.

De rode draad binnen de vier nieuwe accessoires is dat je je handen meer vrij hebt, en de techniek meer zijn best laat doen voor jou. Wanneer de camera, projector en Agent daadwerkelijk verschijnen, is nog niet bekend.