SpaceX heeft eerste recycle-raket gelanceerd en geland

SpaceX heeft eerste recycle-raket gelanceerd en geland

31-03-2017 06:06 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Een Falcon 9-raket die vorig jaar uit de ruimte terugkeerde, is vannacht opnieuw gelanceerd en weer geland.

SpaceX heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een al eerder gebruikte raket gelanceerd. De Falcon9-raket was een jaar geleden gebruikt voor de bevoorrading van het International Space Station. De raket bracht nu een communicatiesatelliet in een baan rond de aarde en landde daarna weer op een onbemand schip op zee. 

Het gaat om het belangrijkste gedeelte van de raket, waar de meeste brandstof en belangrijkste motoren zitten. Dit gedeelte wordt na zo'n 10 minuten losgekoppeld van de rest om terug te keren naar de aarde. De rest van de raket brengt zijn lading naar de bestemming. SpaceX slaagde er al vaker in om een zogeheten rakettrap weer veilig te laten landen op aarde, maar het lanceerde nog niet eerder een 'tweedehands' versie.

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, heeft daarmee de primeur van de eerste recycle-raket die een satelliet in een baan rond de aarde is gebracht. Ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-baas Jeff Bezos lanceerde in januari al een raket voor de tweede keer, maar die kwam tot 100 km hoogte. De SpaceX-raketten vliegen veel hoger. 

Kosten raketlanceringen omlaag

Het hergebruiken van raketten is de reden waarom SpaceX zijn raketten al jaren intact probeert te laten landen na een lancering. Uiteindelijk moet dit veel vaker gaan gebeuren en dat is belangrijk, omdat het de kosten van raketlanceringen enorm drukt. Tot nu toe werden altijd nieuwe raketten gebruikt en alleen het maken van zo'n gevaarte kost al miljoenen.

"Dit is een revolutie in de ruimtevaart", zei Elon Musk na de succesvolle lancering en landing. Tijdens de landing viel overigens het beeld weg.