SpaceX lanceert satelliet ter grootte van een stadsbus
Bright

SpaceX lanceert satelliet ter grootte van een stadsbus

06-03-2018 08:51 Laatste update: 09:30

SpaceX heeft zijn grootste satelliet ooit de ruimte in geschoten. De satelliet is van het Spaanse Hispasat.

Met behulp van de nieuwe satelliet wil Hispasat zijn breedbandaanbod in Europa en Noordwest-Afrika uitbreiden, meldt CNBC. Volgens SpaceX-ceo Elon Musk is de 30W-6-satelliet van Hispasat de grootste satelliet die zijn ruimtevaartbedrijf ooit heeft vervoerd: "Bijna het formaat van een stadsbus".

De lancering vond plaats vanaf Complex 40 op het Cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida. Het was de vijftigste lancering met een Falcon 9-raket. De raket landde vanwege 'ongunstige weersomstandigheden' ditmaal niet opnieuw op aarde.

Breedbandinternet

Vorige maand lanceerde SpaceX zijn eerste twee eigen breedbandsatellieten, Microsat-2a en Microsat-2b. SpaceX wil met de satellieten breedbandinternet gaan aanbieden.

Elon Musk wil binnen enkele jaren 4425 satellieten op een hoogte van 1110 en 1325 kilometer boven het aardoppervlak krijgen. Ter vergelijking: er draaien op dit moment naar schatting 1460 satellieten in een baan om de aarde.

Falcon Heavy

SpaceX lanceerde vorige maand voor het eerst zijn grootste raket, de Falcon Heavy. Deze krachtigste draagraket in een halve eeuw tijd moet uiteindelijk ook de zwaarste satellieten de ruimte in kunnen schieten.

Lees ook:
Terugkijken: SpaceX lanceert Falcon Heavy-raket
Tesla van Elon Musk verder de ruimte in dan gepland