© SpaceX

SpaceX lanceert satellieten voor snel internet

Een eerdere lancering van de Falcon 9 vanaf Cape Canaveral.

SpaceX lanceert satellieten voor snel internet

21-02-2018 10:58 Laatste update: 03-03-2018 14:30

SpaceX wil vanmiddag een Falcon 9-raket met twee satellieten aan boord lanceren. Het is de eerste stap in een project voor snel internet wereldwijd.

SpaceX heeft de ambitie om de wereld van snel internet te voorzien met behulp van duizenden kleine satellieten. Met behulp van twee breedbandsatellieten die het ruimtevaartbedrijf vanmiddag om 15.17 Nederlandse tijd vanaf de Vandenberg Air Force Base in Californië de ruimte in schiet, wil SpaceX de technologie gaan testen.

Update: de lancering is uitgesteld tot morgen door harde wind

Aanvankelijk zou de Falcon 9-raket al zondag worden gelanceerd, maar SpaceX stelde dat uit vanwege een aantal laatste veiligheidschecks. Behalve de eigen internetsatellieten neemt de Falcon 9 ook de PAZ-satelliet van de Spaanse overheid mee de ruimte in.

Internet voor iedereen

SpaceX wil met de satellieten breedbandinternet gaan aanbieden dat kan concurreren met de snelle verbindingen van reguliere internetaanbieders. Miljarden mensen hebben nog altijd geen internettoegang. Verscheidene bedrijven, waaronder die van Just Eat-oprichter Laurens Groenendijk, denken daar alsnog in te kunnen voorzien door internet vanuit de ruimte aan te bieden.

Het bedrijf van Elon Musk wil duizenden breedbandsatellieten de ruimte in schieten. In totaal wil het bedrijf binnen enkele jaren 4425 satellieten op een hoogte van 1110 en 1325 kilometer boven het aardoppervlak krijgen. Ter vergelijking: er draaien op dit moment naar schatting slechts 1459 satellieten in een baan om de aarde.

Falcon Heavy

Onlangs lanceerde SpaceX met veel spektakel de krachtigste raket ter wereld, de Falcon Heavy. Deze opvolger van de Falcon 9 moet in de toekomst ook de zwaarste satellieten de ruimte in kunnen schieten.

Bron: Bright.nl