SpaceX landt tweede raket op Cape Canaveral

SpaceX landt tweede raket op Cape Canaveral

18-07-2016 07:07 Laatste update: 30-07-2017 20:00

Het is ruimtebedrijf SpaceX voor de vijfde keer gelukt een raket veilig op aarde te laten terugkeren. Vanmorgen iets voor 7 uur landde een Falcon 9-raket voor de tweede keer op land, op een terrein in Cape Canaveral.

Het raketgedeelte van de Falcon 9 kwam zo’n acht minuten na lancering weer terug op aarde. De raket schoot een Dragon-capsule naar het International Space Station (ISS) met voorraden voor astronauten.

Het is de eerste keer dat SpaceX een raket op aarde wist te landen die in opdracht van NASA naar ISS werd werd gestuurd. Eerder lukte wel al een landing op zee. Het is de negende bevoorradingsmissie die SpaceX voor NASA heeft deed.

Baan rond de aarde

De Dragon blijft nu nog twee dagen in een baan rond de aarde, voordat hij aankomt bij de astronauten. Een belangrijk onderdeel dat de Dragon vervoert is de IDA (international docking adapter). Deze ring moet op de buitenkant van het ruimtestation geïnstalleerd worden en maakt het voor toekomstige commerciële ruimtevoertuigen mogelijk om automatisch met het ISS te koppelen. De installatie volgt later deze zomer.

De crew van SpaceX was kennelijk er op zijn gemak. Er was zelfs tijd voor een Pokémon Go-grapje. Aan het eind van de livestream verscheen er een Dragon-capsule in een Pokémon Go-achtige layout over het scherm. "Ik ga 'm vangen", zei één van de hosts.

Bron: Bright.nl. Like Bright op Facebook.