SpaceX toont zwevende raketcapsule: cruciaal voor 'recyclebare' raket

SpaceX toont zwevende raketcapsule: cruciaal voor 'recyclebare' raket

25-01-2016 12:31 Laatste update: 27-04-2018 09:41

De landing van SpaceX' Falcon9-raket moet straks zonder de gebruikelijke parachutes lukken. Dat wordt mogelijk nieuwe supermotoren voor de Dragon 2-capsule.

De Dragon 2-capsule is de verbeterde versie van het (herbruikbare) ruimtevaartuig dat sinds 2012 gebruikt wordt voor het bevoorraden van het internationaal ruimtestation ISS. Met de capsule moet in de toekomst ook bemanning worden vervoerd: maximaal zeven astronauten kunnen mee. SpaceX heeft hiervoor vorig jaar toestemming gekregen van NASA, dat zich nu zelf op zijn Mars-missies kan richten. Op onderstaande nieuwe beelden zien we de Dragon 2 enkele seconden zweven boven een van de lanceerplatforms. Een absolute mijlpaal, omdat deze 'SuperDraco'-motoren er uiteindelijk voor zullen zorgen dat het ruimtevaartuig zonder parachutes terug op Aarde landt. Dat moet het laten terugkeren van astronauten uit de ruimte enorm versimpelen én goedkoper maken.

Onlangs slaagde SpaceX er na verwoede pogingen in om zijn Falcon 9-raket weer veilig en verticaal op land te laten terugkeren. Raketten intact laten landen is een speerpunt voor het bedrijf, dat zo de kosten van ruimtevaart wil drukken. De Dragon 2-capsule zit straks bovenop de Falcon 9-raketten.

De hover test is gedaan in november maar wordt nu pas naar buiten gebracht. Volgens NASA landt het ruimtevaartuig straks met 'de nauwkeurigheid van een helikopter' op vaste grond.