Speakers van Sonos-rivaal Ultimate Ears zijn te koppelen

Speakers van Sonos-rivaal Ultimate Ears zijn te koppelen

04-10-2016 08:11 Laatste update: 27-04-2018 02:59

De Bluetoothspeakers van Ultimate Ears (UE) zijn voortaan draadloos aan elkaar te koppelen. Tot wel 50 speakers tegelijk.

Vandaag introduceert UE de PartyUp-functie, waarmee je via de app de speakers aan elkaar kunt koppelen om gezamenlijk muziek af te spelen. "Stel: jij en een paar van je vrienden hebben een UE-speaker", zegt Bosmans. "Als jij een bbq geeft nemen ze hun speaker mee en kun je in één keer de hele tuin vullen met muziek." Het is met PartyUp mogelijk om meer dan 50 speakers aan elkaar te koppelen.

Het grote verschil met concurrent Sonos is dat UE-speakers draagbaar zijn (ze werken met een accu) en via Bluetooth werken. Ook zijn ze waterdicht en kunnen ze tegen een stootje, waardoor de speakers vooral buitenshuis worden gebruikt. "Gooi ze in het zwembad en ze blijven gewoon werken", aldus Tim Bosmans, marketing manager van UE.

UE heeft verschillende speakers op de markt: de UE Boom 2 (199 euro) en UE Megaboom (299 euro) met respectievelijk een accuduur van 15 en 20 uur. Ook biedt UE een kleinere speaker aan, de ronde Roll 2 (99 euro, foto onder) die je bijvoorbeeld aan je douche of tas kunt hangen.

Verschillen met Sonos

Bosmans zegt dat hij Sonos niet echt als een concurrent ziet: "Dat zijn bedrade wifi-speakers voor in huis, wij maken draadloze speakers die je voor van alles kunt gebruiken. Of je nu in de auto zit of op het strand ligt. We zien dat vooral sporters onze speakers gebruiken, zoals voetbalteams die muziek draaien in de kleedkamer. Als er een bal tegen de UE knalt, is hij niet gelijk kapot."

Sonos is met een beginprijs van 299 euro voor de normale Play 1-speaker ook beduidend duurder dan UE. Het voordeel van Sonos is dat de speakers via wifi werken, waarmee je ze in verschillende kamers kunt plaatsen en ze apart kunt bedienen. UE werkt met bluetooth, waardoor de speakers in de buurt van elkaar moeten staan en vaak maar één ruimte vullen.

Chinese concurrentie

Audiobedrijf Bose en goedkope Chinese bluetoothspeakers worden wel als concurrenten gezien. Vooral de goedkope Chinese speakers, veelal afkomstig van websites als DealExtreme en AliExpress, nemen volgens Bosmans een groot deel van de bluetoothspeakermarkt in. "Voor sommigen is die kwaliteit genoeg", aldus Bosmans. "Wij richten ons op degenen die meer te besteden hebben en ook meer kwaliteit willen."

De Chinese bluetooth-speakers zijn meestal voor enkele tientjes te koop, Bose's bluetooth-speaker Soundlink Colour wordt verkocht voor 139 euro. Volgens Bosmans klinken deze speakers slechter, is de accuduur korter en zijn ze niet waterdicht: "En je kunt ze niet met elkaar verbinden om een feestje te bouwen, zoals nu bij ons." De PartyUp-functie is vanaf vandaag beschikbaar in de apps van UE.