Spotify krijgt te weinig kansen in EU en wil daarom misschien naar VS

Spotify krijgt te weinig kansen in EU en wil daarom misschien naar VS

12-04-2016 09:18 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Spotify overweegt om veel van zijn activiteiten en banen naar de VS te verplaatsen, omdat Europa te weinig kansen biedt en te veel obstakels opwerpt.

“We moeten handelen, anders worden we ingehaald”, luidt de titel van een open brief (Zweeds) van Spotify-oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon aan de Zweedse politiek. In de brief uiten de oprichter van de populaire muziekstreamingdienst hun frustratie met de obstakels die in Zweden en Europa worden opgeworpen voor snelgroeiende, internationale bedrijven.

“Het is te gek woorden dat in Europa, met een grotere bevolking dan de Verenigde Staten, geen enkel bedrijf op gelijke voet is met Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon en de andere grote Amerikaanse bedrijven”, schrijven Ek en Lorentzon. “We willen laten zien dat het mogelijk is!”

Volgens de heren lopen zowel Zweden als Europa achter als het aankomt op mogelijkheden voor nieuwe bedrijven en snelgroeiende technologiebedrijven. Als er niks verandert, ziet Spotify zich genoodzaakt om meer buiten Zweden uit te breiden.

Banen naar de VS

Praktisch noemen Ek en Lorentzon moeilijkheden met het krijgen voor toegang tot huisvesting en vooral verhuureenheden. Het bedrijf zegt medewerkers uit 48 landen te hebben, die volgens Spotify praktisch gedwongen worden meteen een duur huis te kopen, bij gebrek aan betaalbare huisvesting.

Ook zegt Spotify dat Zweden te weinig voorrang geeft aan technologie in het onderwijs. Het bedrijf pleit voor verplichte lessen programmeren op school. Bovendien wil Spotify het makkelijker maken zijn medewerkers te laten delen in de aandelen van het bedrijf. Dat kan door de huidige fiscale regels in Zweden niet, maar de beste medewerkers trek je volgens Spotify door ze mede-eigenaar te maken.

Spotify noemt de obstakels het gevolg van een gebrek aan politieke wil. “Dit vereist nu dringend actie, omdat Stockholm en Zweden het anders verliezen van de wereldwijde concurrentie”, aldus de Spotify-oprichters. “En concreder, dan gaan duizenden Spotify-banen naar de Verenigde Staten in plaats van Zweden. Nu is het tijd voor actie.”

Ondertussen zou de Europese Commissie streamingdiensten als Spotify in de EU duurder willen maken, ter compensatie van de royalty’s die artiesten mis zouden lopen.