© Bright.nl

Spotify vraagt Brussel in te grijpen tegen machtmisbruik Apple

Spotify vraagt Brussel in te grijpen tegen machtmisbruik Apple

15-12-2017 07:11 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Europese bedrijven, waaronder Spotify, vragen Brussel om de macht van Amerikaanse techreuzen te beteugelen.

Daarover schreven ze vandaag een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Volgens de Financial Times vragen Spotify en andere digitale uitgevers en game-ontwikkelaars om een 'gelijk speelveld'. De Europese spelers vinden dat het Amerikaanse Apple en Amazon een oneerlijk concurrentievoordeel hebben en daar 'stelselmatig misbruik' van maken. 

Niet eerlijk

Spotify zou het bijvoorbeeld niet eerlijk vinden dat Apple 30 procent van het abonnementsgeld​ afsnoept als gebruikers via Apples app-store Premium diensten van Spotify afnemen. Terwijl Apple zelf ook een muziekdienst heeft.

Een ander bezwaar in de brief is volgens de Financial Times dat de platformen de toegang tot gegevens van gebruikers niet met de andere bedrijven delen.

Poortwachters

Het is een veelgehoorde klacht in de techwereld dat grote bedrijven spelen voor 'poortwachter van het internet'. Met andere woorden: de grote spelers kunnen door hun machtspositie hun wil opleggen aan andere bedrijven. Daardoor kunnen ze oneerlijke eisen stellen, bijvoorbeeld over wat appmakers moeten afdragen, omdat die volledig afhankelijk van hen zijn.

Het is dan ook niet de eerste brief die de Europese Commissie kreeg over dit onderwerp, zegt de woordvoerder. In mei verstuurden Spotify en andere bedrijven ook al een brief.  "We ontvangen vrij constant brieven van belanghebbenden." 

Wetsvoorstel in de maak

De EU werkt achter de schermen al twee jaar aan een set nieuwe regels rondom de relaties tussen platforms en andere bedrijven, aldus de woordvoerder. Een nieuw wetsvoorstel is naar verwachting klaar in april. 

Het misbruiken van een dominante marktpositie is al bij wet verboden en kan bedrijven op flinke boetes komen te staan. Google ontving eerder dit jaar miljardenboetes voor het voortrekken van eigen shoppingdiensten.