Spotify wil minder geld afstaan aan platenlabels

Spotify wil minder geld afstaan aan platenlabels

25-08-2016 07:03 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Spotify wil minder geld afdragen aan de platenlabels. De muziekmaatschappijen willen juist een groter deel van de koek of andere concessies.

Spotify wil langere contracten afsluiten met de drie grote platenmaatschappijen, zo meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Dergelijke langere verbintenissen zijn onontbeerlijk in de aanloop naar een eventuele beursgang volgend jaar: investeerders zullen de zekerheid willen dat de streamingdienst in ieder geval nog voor een redelijke tijd de beschikking heeft over de populairste muziek.

Op dit moment werkt Spotify in het geval van de drie grote labels nog met oude contracten die telkens een maand worden verlengd. Daardoor gaat nu bijna 55 procent van de omzet naar de muziekmaatschappijen en artiesten. Daar bovenop draagt Spotify nog eens 15 procent af aan componisten en muziekuitgevers.

De grote platenmaatschappijen lijken niet van zins om water bij de wijn te doen. Zij wijzen naar Apple dat 58 procent van de omzet van betalende gebruikers aan hen afdraagt. De grote platenlabels willen alleen akkoord gaan met een kleiner deel van de opbrengsten als Spotify concessies doet, bijvoorbeeld door bepaalde muziek alleen beschikbaar te stellen aan betalende gebruikers.