Spraakassistenten Cortana en Alexa gaan samenwerken

Spraakassistenten Cortana en Alexa gaan samenwerken

30-08-2017 16:27 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Microsoft heeft Cortana, Amazon heeft Alexa, maar straks kan de ene spraakassistent de ander oproepen. En andersom.

Het is misschien even wennen, een spraakassistent in een spraakassistent. Maar de samenwerking tussen Microsoft en Amazon is beter voor de gebruiker, zegt Amazon-topman Jeff Bezos tegen The New York Times. Vanaf eind dit jaar kunnen Amazon Alexa-gebruikers zeggen: “Alexa, open Cortana”.

Andersom kan een Windows-gebruiker straks tegen zijn pc zeggen “Cortana, open Alexa”. Handig, want momenteel is nog geen enkele spraakassistent compleet. Zo heeft Cortana integratie met onder meer Office, voor toegang tot mail, agenda en bestanden. Alexa heeft die toegang niet, maar heeft dan weer een veel ruimere integratie in smart home-gadgets.

Amazon en Microsoft werken al sinds mei vorig jaar samen, nadat Bezos dat aan Microsoft-topman Satya Nadella voorstelde. Maar ook Apple en Google zijn welkom, schrijft Bezos in een verklaring. “Er zullen meerdere succesvolle intelligente agenten zij, elk met toegang tot verschillende data en met andere specialisaties”, aldus Bezos. “Samen kunnen die sterke kanten elkaar aanvullen.” Tegen The New York Times zegt Bezos dat hij hoopt Apple en Google geïnspireerd te hebben.

Cortana is in Nederland al beschikbaar, zij het in het Engels. Speakers met Amazon Alexa zijn hier nog niet verkrijgbaar.