Sticker op verkeersbord brengt zelfrijdende auto in de war

Sticker op verkeersbord brengt zelfrijdende auto in de war

07-08-2017 13:02 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Het blijkt erg simpel om een zelfrijdende auto van zijn apropos te brengen. Simpele stickers op verkeersborden krijgen dat al voor elkaar.

Dat schrijven beveiligingsonderzoekers van de universiteit van Washington. Fabrikanten proberen hackers zo veel mogelijk uit systemen van hun auto's te houden, maar er zijn simpelere manieren. De onderzoekers tonen hoe computervisie van auto's in de war gebracht kan worden door stickers op verkeersborden te plakken.

Zelfrijdende auto's hebben verschillende sensoren en camera's aan boord om beelden uit de omgeving te registreren. Daar past de auto zijn rijgedrag op aan. Zo kijkt het voertuig ook naar borden om zich naar de omstandigheden aan te passen. Maar op computerzicht kun je nog niet blind vertrouwen, blijkt uit het onderzoek. Het team plakte bijvoorbeeld stickers op een stopbord die de woorden 'love' en 'hate' vormden. Ineens las het computersysteem het stopbord als 'maximaal 45 kilometer per uur rijden'.

Het team zegt dat kleine aanpassingen op verkeersborden grote gevolgen kunnen hebben. Daarom moeten de auto's niet alleen op verkeersborden af gaan, maar ook op informatie van ingebouwde kaarten. Daarnaast zijn dit soort auto's vaak wel voorzien om zich aan te passen aan de omgeving.

Meer over zelfrijdende auto's:

Tim Cook: Apple werkt aan technologie voor zelfrijdende auto's

Elon Musk: 'Over twee jaar slapen we in een zelfrijdende auto'

Hoe houden we de zelfrijdende auto in bedwang?