T-Mobile bestrijdt misbruik onbeperkte databundel

T-Mobile bestrijdt misbruik onbeperkte databundel

06-10-2016 12:19 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Klanten van T-Mobile's Oneindig Online-abonnement krijgen voortaan 5GB per dag. Als dat verbruikt is, kunnen ze via een app telkens 1 GB gratis erbij krijgen.

De maatregel moet misbruik van de onbeperkte databundel tegengaan. De knop verschijnt in de officiële T-Mobile-app en zorgt ervoor dat je direct 1GB dataverkeer erbij krijgt. Die knop kun je onbeperkt gebruiken. Door het introduceren van deze optie hoopt T-Mobile dat klanten hun databundel niet als vervanging van vast internet gaan gebruiken.

Zodra de dagelijkse 5GB aan dataverkeer op is, wordt de verbinding trager. Je kunt dan nog wel whatsappen en facebooken, maar geen video's meer streamen. Door op de knop te drukken wordt de verbinding weer sneller en krijg je opnieuw 1GB om te verbruiken. T-Mobile is bang dat mensen via hun telefoon of tablet gaan roamen, waardoor ze met laptops en andere apparaten gebruik kunnen maken van de mobiele verbinding.

'Niet kijken wat je met je data doet'

Hoe effectief deze maatregel is, valt te betwijfelen. Er kunnen tools worden gebouwd om de knop automatisch te activeren zodra de dagelijkse databundel op is. T-Mobile zegt geen vragen te stellen bij hoog dataverbruik. "We mogen niet kijken wat je met jouw data doet. En ook al gebruik je 100GB per dag: het mag gewoon bij ons", aldus een woordvoerder tegen RTL Z.

De dagelijkse bundel is opnieuw een wijziging van het Oneindig Online-abonnement. T-Mobile heeft eerder, na kritiek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), de voorwaarden aangepast voor videostreaming. De telecomprovider wilde de kwaliteit van videostreaming standaard beperken, maar dat is in strijd met de Nederlandse netneutraliteit. ACM denkt dat dat het huidige Oneindig Online-abonnement wel voldoet aan de Nederlandse netneutraliteit: "Daar lijkt het op het eerste gezicht wel op."