T-Mobile neemt Tele2 over, wil meer concurrentie op Nederlandse markt

T-Mobile neemt Tele2 over, wil meer concurrentie op Nederlandse markt

15-12-2017 07:21 Laatste update: 26-04-2018 15:06

T-Mobile neemt Tele2 over. Met de overname wil T-Mobile 'krachten bundelen' om het te kunnen opnemen tegen 'het machtsblok' van KPN en Vodafone-Ziggo.

Het doel van Deutsche Telecom, dat 75 procent van de aandelen van T-Mobile in handen heeft, is om T-Mobile in Nederland nog succesvoller te maken en de Nederlandse telecommunicatiemarkt verder open te breken. De deal levert Tele2 190 miljoen euro op en de resterende 25 procent van de aandelen van het 'nieuwe' T-Mobile.

Machtsblok

In een persbericht zegt T-Mobile dat er nu sprake is van een 'machtsblok in Nederland dat klanten in haar greep houdt met bundels voor vast en mobiel'. Dit machtsblok, doelend op  KPN en Vodafone-Ziggo, zou prijzen voor vaste diensten jaarlijks verhogen en drempels creëren voor klanten om over te stappen.

Søren Abildgaard, ceo van T-Mobile Nederland, zegt dat 'dit duo te lang vrij spel heeft gehad met maar één verliezer: de klant. Dit is vanaf vandaag verleden tijd. Niet meer. Nooit meer'.

Netwerkinnovaties

Het nieuwe T-Mobile gaat pakketten van vaste en mobiele diensten aanbieden op zowel de consumenten als de zakelijke markt. Daarnaast gaat T-Mobile 'de ingeslagen weg naar een unlimited mobiele toekomst vervolgen'. Klanten kunnen hierbij onbeperkt gebruik maken van het mobiele internet.

Ander voordeel is volgens het bedrijf dat door de combinatie van de twee mobiele infrastructuren het 4G-netwerk van T-Mobile ook beschikbaar wordt voor Tele2 klanten en er daardoor efficiënter kan worden geëxploiteerd en uitgebreid. Ook kunnen netwerkinnovaties, zoals 5G-diensten,  sneller door worden gevoerd, zo staat in het persbericht.

4,3 miljoen abonnees

Binnen drie jaar moet op jaarbasis 150 miljoen euro worden bespaard. Het nieuwe T-Mobile is goed voor circa 2 miljard euro aan omzet en telt een klantenbestand van 4,3 miljoen abonnees.

De overname ligt nog ter goedkeuring bij de mededingingsautoriteiten. De verwachting is dat de deal in de tweede helft van 2018 wordt afgerond.