Tech-industrie goed voor 10.000 nieuwe bedrijven

Tech-industrie goed voor 10.000 nieuwe bedrijven

31-10-2016 19:43 Laatste update: 27-04-2018 01:57

De tech-industrie in Nederland is booming. Sinds 2012 zijn er 10.000 nieuwe bedrijven in de sector bij gekomen, een stijging van 19 procent.

Dat blijkt uit cijfers die RTL Z opvroeg bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij tech moet je niet alleen maar denken aan zaken als computerchips en robots, maar bijvoorbeeld ook aan bedrijven die telefoons repareren en elektrische apparatuur installeren. De grootste groei van techbedrijven vinden we in de sector reparatie van communicatie-apparaten. De smartphonereparateurs schieten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Het aantal zaken steeg met 400 procent tot 300 in 2016.

Veel meer softwareontwikkelaars

Maar in de top-5 vinden we ook echte high tech-sectoren. Zo steeg het aantal bedrijven dat onderdelen maakt voor de elektrische auto-industrie met 67 procent de afgelopen jaren: van 15 stuks in 2012 naar 25 in 2016. En ook het aantal softwareontwikkelaars steeg explosief in een kort tijdsbestek. Het aantal bedrijven steeg met een kwart tot 29.505. Dat betekent dat er bijna 6000 bedrijven in deze sector bijkwamen. Ook installatie van software en beveiliging nam met 61 procent een hoge vlucht. In die branche kwamen er bijna 2900 extra bedrijven bij.

Techsector groeit sneller dan de rest

De Nederlandse techindustrie groeit daarmee veel harder dan de rest van het bedrijfsleven. Sinds 2012 steeg het totaal aantal bedrijven namelijk met 13 procent, veel minder hard dus dan de 19 procent groei van de techsector.

Volgens hoogleraar bedrijfskunde Henk Volberda komt door een aantal factoren. Zo werken kennisinstituten veel beter samen met met het bedrijfsleven dan voorheen. De High Tech Campus in Eindhoven is daar een goed voorbeeld van. Rondom de technische Universiteit zijn tal van techstartups gevestigd die gebruik maken van de faciliteiten.

Maar dat is niet het enige. De Nederlandse consument is volgens Volberda namelijk ook een echte 'early adopter'. Van het internet tot de smartphone en het gebruik van 4G: Nederlanders beginnen er snel aan. "Daardoor is Nederland een aantrekkelijke markt voor high tech bedrijven."

De banken liggen dwars

Waarom Nederland dan geen Silicon Valley is? Dat heeft volgens de hoogleraar vooral te maken met financiering. "In Silicon Valley heb je veel business angels", dat zijn investeerders die veel geld in beginnende bedrijven willen pompen met veel risico. "Dat is in Nederland minder goed ontwikkeld. De banken zijn terughoudend en voorzichtig."

foto Thijs Hupkens