Techbedrijven bannen neonazi's van hun platform na Charlottesville

Techbedrijven bannen neonazi's van hun platform na Charlottesville

17-08-2017 11:44 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Verschillende techbedrijven verwijderen profielen van neonazi's na het extreem-rechtse geweld in de Amerikaanse stad Charlottesville.

Bij de protesten kwam de 32-jarige Heather Heyer​ om het leven nadat de rechts-extremistische James Field, die volgens een oud-leraar duidelijke nazi-sympathieën had, op een groep demonstranten inreed.

Facebook, Twitter en LinkedIn hebben in een reactie daarop het profiel gesloten van de witte suprematist​ Christopher Cantwell, één van de prominente demonstranten in Charlottesville. Tegen Vice zei hij dat de dood van Heyer 'meer dan gerechtvaardigd' was. 

Daarnaast heeft Facebook pagina's gesloten die zijn verbonden aan Cantwell, zoals een rechts-extremistische privéchatgroep en de Facebook-pagina van zijn podcast. 

The Daily Stormer

Ook hebben sociale media de profielen van medewerkers van de neonazistische website The Daily Stormer gesloten. Deze website is sinds dit weekend lastig te bereiken omdat verschillende bedrijven geen onderdak meer willen bieden.

Zelfs Cloudflare, een bedrijf dat bescherming biedt tegen ddos-aanvallen, wijkt voor het eerst van zijn contentneutrale beleid af: ceo Matthew Prince stelt in een mail dat hij de beslissing heeft genomen om The Daily Stormer niet meer als klant te hebben. "Het zijn klootzakken", aldus Prince tegen Gizmodo, die zich wel hardop afvraagt of een ceo van een internetbedrijf mag bepalen wat er online verschijnt en wat niet.

Inmiddels is de website verhuisd naar het dark web, het anonieme gedeelte van het internet, waar de neonazisite niet meer afhankelijk is van derden om online te blijven.

Spotify

Ook Spotify, PayPal en Apple hebben maatregelen genomen tegen rechts-extremistische en neonazistische websites en gebruikers. Zo heeft Spotify 27 bands van de dienst verwijderd die racistische muziek maken. Volgens het bedrijf is muziek die 'haat propageert tegenover ras of religie' niet getolereerd, zegt een woordvoerder tegen Billboard.

PayPal en Apple hebben betalingen aan websites stopgezet waar onder andere shirts en stickers met racistische teksten en nazistische logo's werden verkocht.

Cook en Zuckerberg

​Apple-baas Tim Cook stelt in een reactie op de uitlatingen van Trump over Charlottesville dat 'haat een vorm van kanker is' en dat hij het niet eens is met president Donald Trump, die beide demonstrerende partijen veroordeelde voor het geweld. Volgens Cook is er geen 'morele gelijkwaardigheid' tussen neonazi's en mensen die zich 'tegen hen verzetten door op te komen voor gelijke rechten'.

Ook Mark Zuckerberg, de oprichter en ceo van Facebook, spreekt zich uit in een bericht op het sociale netwerk: "Het is een schande dat we nog steeds moeten zeggen dat neonazi's en witte suprematisten verkeerd zijn - alsof dat niet gewoon duidelijk zou moeten zijn."