Techgiganten willen immorele en gevaarlijke AI ontmoedigen

Techgiganten willen immorele en gevaarlijke AI ontmoedigen

29-09-2016 10:01 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Grote techbedrijven hebben een organisatie opgericht om te discussiëren over hoe zij moeten omgaan met kunstmatige intelligentie.

Het is de nachtmerrie van zwaarmoedige tech-visionairs: kunstmatige intelligentie die zich op een kwade dag tegen ons keert. Zo vindt Tesla-oprichter Elon Musk kunstmatige intelligentie 'in potentie gevaarlijker dan atoombommen'.  Om te voorkomen dat het misgaat, wordt de laatste jaren het ene na het andere initiatief ontplooid om te garanderen dat AI ethisch, veilig en betrouwbaar wordt.

Het nieuwste initiatief is de organisatie Partnership on Artificial Intelligence, die in het leven is geroepen door Amazon, Facebook, Google, Microsoft en IBM. Apple voert gesprekken om zich ook bij de club aan te sluiten. "We praten al jaren in informele settings over dit onderwerp", vertelt Guruduth Banavar van IBM aan NPR. "Nu gaan we één en ander formeel aanpakken."

Ter inspiratie

Banavar erkent dat de adviezen van het Partnership on AI slechts richtsnoeren zijn: ze zijn niet bindend. De oprichting van de organisatie kan kwaadaardige AI dus niet voorkomen. De bedrijven achter het Partnership on AI hopen echter dat zij AI-onderzoekers kunnen inspireren om op verantwoorde wijze om te gaan met de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt.