Telecomreus AT&T wil CNN, HBO en Harry Potter kopen

Telecomreus AT&T wil CNN, HBO en Harry Potter kopen

23-10-2016 09:33 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Telecomgigant AT&T wil mediabedrijf Time Warner overnemen voor 78 miljard euro.

Telecombedrijf AT&T heeft de overname zondagochtend aangekondigd. De directies van beide bedrijven zijn akkoord en de verkoop zou voor eind 2017 afgerond moeten zijn. Mocht de deal doorgaan is het verreweg de grootste overname van een mediabedrijf in jaren.  

Van NBA tot Looney Tunes

Time Warner is het bedrijf achter tientallen bekende televisiezenders, zoals CNN, Cartoon Network en HBO, dat de populaire serie Game of Thrones heeft. Ook bezit Time Warner meerdere filmbedrijven, zoals Warner Bros. Bekende films als Harry Potter, The Dark Knight en de Looney Tunes-films komen uit hun koker. Ook bezit Times Warner de uitzendrechten van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Het bedrijf boekte daarmee vorig jaar bijna 26 miljard euro aan omzet.

Bij de overname valt één van de grootste mediabedrijven in handen van het allergrootste telecombedrijf ter wereld. AT&T boekte vorig jaar een omzet van 134 miljard euro. Ter vergelijking: KPN moest het vorig jaar doen met 7 miljard euro.

Deal moet nog worden goedgekeurd

De telecomreus flirt al langer met de media-industrie. Zo kocht het vorig jaar DirecTV, een Amerikaanse satellietaanbieder. Het is nog niet duidelijk wat precies voor consumenten gaat veranderen als de deal doorgaat. Bovendien is het nog maar de vraag of de deal wordt goedgekeurd door Amerikaanse beleidsmakers: Washington is vaak terughoudend bij grote overnames.