Telefoongebruik op de fiets wordt strafbaar

Telefoongebruik op de fiets wordt strafbaar

12-12-2016 07:10 Laatste update: 27-04-2018 00:55

In veel landen is het al verboden, en nu is ook Nederland aan de beurt: appen op de fiets wordt strafbaar.

Minister Melanie Schultz van Verkeer is met wetgeving bezig om dit verbod erdoor te krijgen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Schultz zei in mei al dat ze wilde onderzoeken of een verbod op mobiel bellen en appen op de fiets haalbaar is.

Vandaag maakt zij bekend dat niet alleen appen op de fiets verboden wordt, maar dat er ook strengere regels komen voor bellen op de fiets. Dat mag in de toekomst alleen nog maar handsfree, met behulp van oortjes.

Omdat bedienen van een smartphone op de fiets erg gevaarlijk is, zal Schultz niet alleen het vasthouden van een mobieltje verbieden, maar ook het bedienen van telefoons die aan het stuur vastzitten. En dat heeft weer consequenties voor fietsers die tijdens tochtjes gebruikmaken van navigatie.

Jongeren beschermen

De wet is vooral bedoeld om jongeren te beschermen. Bij twee op de tien ongelukken met fietsers van twaalf tot veertien jaar speelt het gebruik van een mobieltje een rol. Onduidelijk is nog wanneer de wet in kan gaan, en hoe hoog de boetes zullen zijn.

Aantal fietsongelukken neemt niet af

Schultz' maatregelen vallen samen met cijfers van het CBS, die vandaag bekend zijn gemaakt. Daaruit blijkt dat het aantal fietsers dat jaarlijks verongelukt, maar niet afneemt en blijft schommelen rond de 180. In 2015 kwamen 185 fietsers om het leven in het verkeer, 115 mannen en 70 vrouwen.

Mensen van 75 jaar of ouder verongelukken het vaakst bij een ritje met de fiets. Het CBS heeft becijferd dat 954 fietsers om het leven kwamen tussen 2011 en 2015 en 40 procent van die slachtoffers was 75 jaar of ouder. In Noord-Brabant kwamen de afgelopen vijf jaar de meeste fietsers (167) om het leven.