© SpaceX

Terugkijken: de raketlancering en landing van SpaceX afgelopen weekend

Terugkijken: de raketlancering en landing van SpaceX afgelopen weekend

16-01-2017 13:51 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Het is ruimteorganisatie SpaceX weer gelukt om een Falcon 9-raket op een platform in zee te landen. Bekijk de beelden.

Zaterdagavond wist SpaceX weer een raket te lanceren én te landen. Het was een belangrijk moment voor het ruimtebedrijf van Elon Musk. Dit was voor het eerst sinds de ontploffing van een Falcon 9 op het lanceerplatform in september dat er een raket werd gelanceerd. In september was er een enorme explosie waarbij geen gewonden vielen, maar waarvan de omgeving hevig schudde.

Met de lancering afgelopen weekend werden tien communicatiesatellieten in een baan rond de aarde gebracht. De raket zelf keerde terug naar aarde waarna hij op een platform in zee wist te landen. De volledige webcast van SpaceX bekijk je hier, maar hieronder zie je de landing.

En nog eens de landing vanaf de raket bezien:

Drie mannen waren zo enthousiast over de lancering, dat ze in een klein vliegtuigje stapten om hem vanuit de lucht te bekijken. Dat zag er als volgt uit:

Mislukte lancering in Japan

Een raketlancering gaat echt niet altijd goed, weten ook de Japanners. Afgelopen weekend werd ook in Japan een raket gelanceerd. De Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) schoot een miniraket met een satelliet de lucht in, maar in het tweede deel van de lancering faalde de raket door communicatieproblemen. Ook daar zijn beelden van: