Tesla-concurrent Faraday kampt met geldtekort

Tesla-concurrent Faraday kampt met geldtekort

24-01-2017 10:55 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Faraday Future presenteert zich als het nieuwe Tesla, maar de automaker lijkt te kampen met geldproblemen en betaalt rekeningen niet.

Voor de presentatie van zijn nieuwe elektrische en zelfrijdende FF 91 eerder deze maand tijdens CES in Las Vegas liet automaker Faraday Future een VR-presentatie maken. Daarvoor trommelde het The Mill op, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van overtuigende autoreclames met behulp van special effects. Maar de 1,8 miljoen dollar die The Mill voor de reclame rekent is nog steeds niet betaald door Faraday Future, meldt Jalopnik. De site heeft een aangifte in handen die The Mill tegen Faraday Future heeft gedaan.

De VR-presentatie is uiteindelijk niet afgemaakt en dus nooit gebruikt, meldt een bron van de autosite. Het verschuldigde bedrag zou in drie delen worden afgerekend, maar The Mill zegt in de aangifte alleen het eerste deel te hebben ontvangen. Het is niet de eerste aangifte of rechtszaak die tegen de automaker wordt aangespannen. In december meldde Buzzfeed al dat Faraday Future kampte met opstapelende onbetaalde rekeningen, te weinig geld om de operationele kosten mee te betalen en een gebrek aan geldschieters.

Bouw fabriek uitgesteld

In november werd de bouw van de 1 miljard dollar kostende Faraday-fabriek in Nevada al stilgelegd, om onduidelijke redenen. Die bouw zou in de komende weken weer moeten worden opgestart, maar het is onduidelijk of de Tesla-rivaal daar genoeg geld voor heeft. Chinese miljardair Jia Yueting, de grote geldschieter van zowel Faraday Future als andere automaker LeEco, zei in november in een brief naar aandeelhouders dat hij blind in de automarkt is gesprongen, die uiteindelijk veel duurder bleek hij had verwacht. Zo lijkt de toekomst van Faraday Future steeds onzekerder.